Гостуването в блоговете е истински празник, изпълнен с много емоции. За радостта ми от поканата на Ева мога да пиша много, за начинът по който й отговорих също.
Възхищението ми от таланта на Ева Тонева съм споделяла и преди, а всъщност го споделям всеки път, когато видя нейна снимка, рецепта и публикация - уникален почерк във фууд стайлинга и кулинарната фотография.
Все още изпитвам много различни емоции, от радост, вълнение, притеснение, та чак си „глътнах и граматиката”:).
Факт е, обаче, че сайтът на Ева Тонева е толкова стилен, че поканата да гостувам в него приемам като чест!
Ева, благодаря ти за прекрасните емоции, които ми подари, за теб и всички приятели и почитатели на твоят сайт поднасям:
Торта „Мока”
Блат:Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
175 гр шоколад 70%
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
60 гр лешниково брашно / смлени лешници
1 ч.л. разтворимо кафе
5 белтъка
щипка сол
Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта и добавете към тях един по един жълтъците като разбивате непрекъснато с миксер.
Разтопете шоколада, добавете към него нес кафето, разбъркайте, за да се разтвори и ги добавете към маслената смес, разбъркайте.
Смесете пресятото брашно, бакпулвера и лешниковото брашно и започнете да добавяте от тази смес към маслената, като разбърквате непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Разбийте белтъците със солта на сняг и започнете да ги добавяте към другата смес, като разбърквате с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно издърпвате, за да не спадне обема.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Извадете го и оставете да се охлади, след което го разрежете на две напречно.
Крем Тирамису:
Продукти:
4 големи яйчни жълтъка
100 гр захар
120 мл Марсала
450 гр Маскарпоне
240 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне:
Налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври.
Намалете степента на котлона, така, че водата да е на ниво кипене.
Сложете жълтъците в топлоустойчива купа и ги разбийте на лек и пухкав крем. Добавете към тях Марсалата и захарта. Разбийте съвсем за кратко, само да се смесят.
Сложете купата в горещата вода, и започнете да разбивате с миксер на водна баня. Водата не трябва да ври.
Разбивайте докато сместа се сгъсти.
Отстранете от котлона.
В друга купа разбийте сметаната на меки върхове. Не прекалявайте с разбиването.
В друга купа пък разбийте маскарпонето.
Сипете охладеният крем върху маскаронето и разбийте до гладкост.
След това добавете и сметаната, бъркайте със шпатула, по метода: загребване-обръщане, за да не спада обема.
За намазване на блата:
Кестенов крем с карамел
Използвам готов / но може да се приготви от пасирани сварени кестени, с Дулче де лече и ванилия/.
За декорация:
Шоколад, тънко нарязан с нож
Мока зърна , сладкарски
Какао на прах
Сглобяване на тортата:
Поставете едната платка от блата в поднос за торта и намажете с кестенов крем.
След това намажете обилно с крем.
Поставете втората платка и отново намажете с крем.
Ако кремът ви не е много гъст, може да го приберете в хладилника, да стегне.
От кремът, с помощта на две чаени лъжички направете небрежни топки за декорация.
Поръсете с Мока зърната, шоколада и пресято какао.
*Блатът е по рецепта от тук
*Декорацията е по идея от опаковката на Мока зърната
*Крем Тирамису е по рецепта от тук
Катенце, тортата, както и ти е истинско бижу! Още веднъж ти благодаря за приетата покана, за вкусната рецепта и невероятните снимки! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБраво Катенце страхотно представяне в такъв блог като на Ева Тонева.
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двете!
Чудна е тортата, Кате! С толкова прекрасен крем, шоколад и кестенов карамел, направо ни зашементяваш!
ОтговорИзтриванеСтрува си да дотърча за едно парченце торта до тук:)...то голямо черпене из блоговете тези дни,..... кой, къде , кога все по гости:)! Ама пък вкусни рецепти и интересни гостувания!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Кате!
Целувки, Бонбон и хубав следобед!
Браво,....почнали сте без мен:)))))Тортата е прекрасна,Кате!Съчетала си чудесните аромати с премереност и вкус!Браво!
ОтговорИзтриванеОчаровах се от нея още при Ева -
ОтговорИзтриванеизглежда много красиво и ефектно, богато съчетание на вкус и аромат,
а снимката с разреза е повече от показателна за чудесния резултат.
Страхотно гостуване и моите поздравления, Кате!
Кате, страхотно си се представила, само адмирации заслужаваш! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеЧе си е празник ... празник е гостуването по блоговете Катенце ... ама ти къде се губиш бе чедо? Вече трети ден надничам да те поздравя ... а публикация няма :)
ОтговорИзтриванеКазах и при Ева, ще кажа и тук ... не те познавам лично, но се възхищавам и на енергията ти и на таланта ти!
Чудесна тортичка си направила и сега! Поздравявам те!
Радвам ти се и ти желая здраве, усмивки и много емоции като тази!
Емоция си беше ... признай си!
Прегръщам те!
Страхотна торта,Катенце.Вкусотия.Много красива, с богато съчетание на вкусен крем Тирамису,шоколад и кестенов крем.Страхотно гостуване.Поздрави,Катенце!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна, Кате! Изглежда небрежно нежна и убийствено вкусна! Не е лесно да избереш рецепта за Ева, но ти си ударила право в десетката! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеТо при Ева си е чест, макар че ти пък абсолютно заслужаваш да бъдеш почестена;))
ОтговорИзтриванеМного добро представяне бонбон, представях си те точно с нещо сладко и точно толкова изкусително като това торте;) Прегръдка!
Кате, прекрасно е гостуването ти! И тук да кажа, че тортата е великолепна, а снимките - толкова красиви!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! И много уютна вечер. :)
Кате, тортата е много вкусна! Изкушаващи вкусови съчетания!
ОтговорИзтриванеПрекрасно гостуване!
Благодаря ви, на всички за подкрепата, коментарите и вдъхновението! Всички сте прекрасни кулинари, но преди всичко прекрасни хора! Радвам се, че се открихме! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате,тортата ми грабна погледа!!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за теб и за домакинята ти!
прегръдки