Страници

Постна содена питка

 

Постната содена питка е една от важните храни, присъстващи на трапезата за Бъдни вечер и Никулден. Може да се декорира с различни елементи, но формата на питката е кръгла.

Продукти:
550 гр. брашно,
300 мл хладка вода(не гореща)
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. зехтин

зехтин или (краве масло- не е постен вариант) за намазване след печене
шарена сол за поръсване.




Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавят се солта, содата и бакпулвера и се разбърква. Оформя се “кладенче”.
Оцета, захарта и водата се смесват и се добавят по малко в кладенчето, като се разбърква с лъжица.
Замесва се тесто, като по малко към него се добавя зехтина. Изважда се на плота и се меси в продължение на 10 мин.

От тестото се отделя малко за декорация, а останалото се оформя на топка, оставя се да си почине за около 10 минути, покрито с кърпа и се оформя на кръгла питка, в малка тавичка, застлана с хартия за печене. В случай, че питката се прави с паричка за Бъдни вечер, то е необходимо паричката да се извари във вода и да се мушне в тестото.
Ако се декорира с просфрен печат, той или се отпечатва върху друго късче тесто и след това се прилепва към питката с белтък или пък с вода, или се отпечатва директно върху питката, като се притиска. (Питката се пече без печата!)
Оформената на топка или плоска питка се декорира с фигурки:
За Бъдни вечер: слънце, кръст, пиле, къща, житни класове и др.
За Никулден: рибка, кръст, лодка.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на по-нисък рафт за около 40 минути.
Питката се изважда, намазва се със зехтин или масло( не е постен вариант), поръва се с шарена сол и се покрива с чиста кърпа да престои десетина минутки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар