Това е моята базова рецепта за тиквеник с готови кори.
Оформление: понякога го правя вит, понякога с наредени кори. Плънка: понякога задушавам тиквата предварително, друг път я поръсвам сурова. Добавям орехи, различни подправки, аромати.
След изпичане и охлаждане тиквеника може да се напои със захарен сироп по желание.
Тиквеник с готови кори
Продукти:1 пакет готови кори за баница
2-3 резена сладка тиква
1 купа с орехи
краве масло или олио
захар – по 2 с.л. за всяка кора
канела – по 1 ч.л. за всяка кора
Тиквата се настъргва. Изсипва се в тиган със загрята мазнина, за да се задуши и да омекне. (може и да не се задушава, а да се работи със сурова тиква).
Ако се задушава, се оставя да се охлади, преди да се нанесе върху корите.
Към тиквата се добавят счуканите орехови ядки и плънката се разбърква.
Захарта и канелата се разбъркват в чашка.
Корите се разстилат. Върху всяка кора се начертават няколко черти с кравето масло, може да се намажат по цялата повърхност с четка с разтопено масло или пък с олио.
На всяка кора се изсипва по 2 с.л. от плънката, като се разпределя равномерно. Поръсват се 2 с.л. от канелената захар. Навива се на руло и се завива в центъра на намаслена или застлана с хартия за печене тава, като охлюв. Всички кори се оформят по същият начин. Отгоре тиквеникът се намазва с олио, малко разтопено масло или пък на няколко места се поставят малки парченца масло, може да се поръси и със захар.
Тиквеникът се пече на по-ниска скара в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Изважда се и се оставя да се охлади.
* По желание може да се залее със захарен сироп.
Може да се поръси с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар