Това са Коледните ни сладки, на които не успях да направя по-голяма фотосесия, но пък станаха вкусни и вече имам поръчки за още:).
Трюфел бисквитки
Тези сладки са много популярни, има ги в много от блоговете, аз ги правя за пръв път. Доверих се на рецептата на Росито, но във всички блогове, в които съм я срещала, бисквитките са много красиви и сполучливи. Роси, миличка, благодаря ти за поясненията и рецептата! Черпя те с бисквитка, не само заради това:)!
Дозата ми 1/2 от рецептата на Роси, ето как ги направих аз:
Продукти:
90 гр черен шоколад
45 гр краве масло
1/4 ч.ч. кафява захар Мусковадо
2 малки яйца
1 1/2 с.л. какао Др. Йоткер
няколко капки есенция цитрус и есенция ванилия с масло на Др. Йоткер
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. от 200 мл брашно
пудра захар за овалване
Приготвяне:
Поставете маслото, нарязано на парченца и шоколада, също на парченца в тенджерка с дебело дъно. Оставете ги на среден огън да се разтопят.
Отстранете от котлона и разбъркайте до хомогенност.
Добавете пресятото какао,ванилията,есенциите и кафявата захар. Разбъркайте добре с шпатула.
Добавете яйцата, едно по едно и бъркайте с шпатула, докато получите гъста смес, която започва да се отделя от стените на тенджерката.
Добавете пресятото с бакпулвер брашно, на няколко етапа и разбърквайте с шпатула. Преместете сместа в друг съд и я приберете в хладилник за 1 час.
Пресейте пудра захар в купа.
Застелете голямата тава на фурната с хартия за печене.
Включете фурната да загрява на 160 градуса, с вентилатор.
Извадете сместа от хладилника.
Вземете една чаена лъжичка от сместа, оформете бързо топче и го оваляйте обилно в пудрата захар. Наистина го оваляйте много добре, аз не го направих и някои от бисквитите ми не бяха така добре контрастни.
Направете останалите бисквити и ги подреждайте на разстояние една от друга.
Изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 15 минути.
Извадете бисквитките и ги оставете да се охладят, след което ги приберете в кутии.
Ореховки
Рецепта от домашният тефтер
Продукти:
140 гр. краве масло
140 гр. брашно
140 гр. Пудра захар
140 гр. счукани орехови ядки
1 яйце
Приготвяне:
Разбийте с миксер маслото с пудрата захар. Добавете яйцето и разбийте отново с миксер.
Добавяйте на няколко пъти брашното, като разбърквате с шпатула. Добавете ореховите ядки, разбъркайте отново добре.
* В моята рецепта пише, че тестото се точи и се изрязват кръгчета с чаша, но консистенцията на моето тесто не беше подходяща за такива манипулации, та ги оформих с лъжичка.
С помощта на чаена лъжичка загребвате от сместа и изсипвате на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене.
Изпечете ореховките в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата започнат да покафеняват.
Честито Рождество,Катенце!
ОтговорИзтриванеНека в дома ти трайно се настани здравето и щастието!
Бъди все така обичаща близките си и двойно обичана от тях!
Прегръдки,приятелко:)!
Честита Коледа, Кате! С пожелания за много здраве, усмивки и късмет!
ОтговорИзтриванеМного любими и двата вида! Чудесни са станали!
ОтговорИзтриванеКрасотички ....
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Прекрасни сладки! А ореховките са ми били винаги фаворит, супер са! :)
ОтговорИзтриванеНа мен почти не ми остава време за снимки тези дни. Иначе в къщи за коледните празници се правят два-три вида, плюс редовните баклави, щрудели, пити и т.н., но почти никога не стигат до фотосесия :) А и никой няма да ме чака да се мотая с камерата, пък когато са се наситили, се оказва, че са останали само по няколко бройки, които никак не се сещам как да документирам. Добре, че за гости пекох нови дози, та щракнах набързо една-две снимки, които накрая май ще събера в една публикация.
Весела Коледа, Кате, и щастливо посрещане на Нова Година!
Целувки!
Честито Рождество Христово, Кате!
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие, много щастие и сбъднати мечти.
Моите поздравления и комплименти за цялата ти празнична подготовка, трапеза и атмосфера - прекрасни предложения! БРАВО!!!
Светли, усмихнати и благословени празници!