Аромат на карамел, вкусни захарни ябълки на клечка, почти всяко дете ги е опитвало, а изкушават с вида си дори и възрастните:).
Като дете съм правила захарни петлета. Нямахме формички за тях, но пък използвахме формичките за лед. И всъщност правехме захарни кубчета на клечка.
Използвам рецептата за петлетата, която е със захар, лимонтозу(оцет) и вода. Не помня пропорциите. Доста рецепти изчетох в интернет, на много места във форумите се коментират точно тези ябълки, има различни рецепти. Открих такава с оцет, захар и вода, но ябълките по дадените пропорции не ми се получиха, може и в мен да е причината, по-точно сигурно в мен е причината:))).Ще посоча линк към темата с ябълките
В Първият ми опит явно оцета и водата бяха в повече, та така и карамелът не успя да стегне и беше " разтеглив:) ", направо се лепеше по зъбите.
Не, че не ги изядохме ябълките:), но исках да получа точно онези хрупкави ябълки.
При вторият ми опит намалих количеството на оцета и водата и се получиха!
Идеята за използването на клончета видях в в интернет. Много са сладурски ябълките така.
Захарни ябълки на клечка
Продукти:
аз правя карамел на няколко пъти, за да не ми се стяга.
За всяка доза продуктите са:
1 ч.ч. захар
1 ч.л. оцет
1 ч.л. вода
гелобразна сладкарска боя, червена
дребни ябълки
клончета
Приготвяне:
Измийте и подсушете ябълките.
Отстранете дръжките и на тяхно място забодете дървени клечки или клончета.
Сложете захарта, оцета и водата в тенджерка с дебело дъно и ги поставете на котлон, отначало на силен, след това на слаб огън. Не разбърквайте карамела, а леко разклащайте съда. Внимавайте да не прегори, защото ще горчи.
Ако случайно се получат бучки, ще трябва да ги разбъркате с лъжица, малко е трудно, но става.
За това и предпочитам да работя на малки порции с карамела.
Когато карамела е готов, добавете боичката и разбъркайте. Аз боичка слагам съвсем малко - две капки. Отстранете от котлона.
Потопете всяка ябълка в карамела, внимавайте да не се изгорите!.
Подредете готовите ябълки върху хартия за печене. Карамела стяга много бързо.
Сега да споделя снимките на "дъвчащите ябълки":))), че голяма фотосесия им направих:)))
Хем красиво,хем ароматно,...хем вкусно е при теб,Кате!Такива карамелени ябълки съм яла когато бях около 10-годишна в Чепеларе..:)))..Прекрасни ябълки!
ОтговорИзтриванеЕ, Кате, върна ме в детството, във времето на панаирите - когато навред имаше от тях, а майка ми все се притесняваше кой ги е правил и с какви продукти и дали са чисти, та не се радваше да ги купува, а това пък ги правеше желани....Прекрасна фотосесия!
ОтговорИзтриванеЯбълки, канела, звездички анасон-била си в ароматен облак, Кате! И си направила ябълките от детството ми, спомням си как хапвахме от тях по селските сборове.
ОтговорИзтриванеХубав ден с усмивки те желая!
Кате,от твоите публикации няма как да не му стане коледно на човек!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са ти ябълките и снимките!
Отивам още назад,че имам пропуски и то много примамливи!
Кате, и мен върна назад във времето с тези апетитни ябълки. И дъвчащите са страхотни, а щом са се изяли, значи са били сполучливи. Прекрасни снимки. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТъкмо преди дни изпробвах една рецепта и се оказа провал - получи се карамелен сос :) Задължително ще изпробвам твоята рецепта, че детето си умира за тия ябълки. Върна ме в детството и панаирите с карамелизираните ябълки и пуканки. Благодаря за милия спомен, Кате :)
ОтговорИзтриванеМоже ли едничка? Чудесни са, Кате! :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност много си зарадвала малкия капитан.
Сърдечни поздрави!
Спри се бе момиче, нямаш умора! Ябълките са прекрасни, напомнят ми на панаирите в детството ми....но никога не съм ги опитвала, не си падам по толкова сладки и захарни неща, макар че изглеждат изкусително. Аз си падам по киселото зеле, хихи.....
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
От поредицатата ти коледни аромати струи прекрасно коледно настроение, но тази рецепта ми напомня за детството ми и вълшебството е пълно. Благодаря :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Кате и са ми много любими!
ОтговорИзтриванеИскам едничка само, няма да развали липсата й въобще композицията на снимката... Любими са ми, а никога не съм ги правила, май сега е времето да се поправя. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриване