сряда, 22 януари 2014 г.

Боб Мунг яхния


Следващата рецепта, по която сготвих боб Мунг е рецепта, като за класическа леща , с малки отклонения в подправките, тъй като в предишното ястие ни допаднаха.
Получи се много вкусно и дори децата казаха, че много им прилича на леща.




Продукти:
1 ч.ч. боб Мунг
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 корен пащърнак
1 морков
1 червена чушка
1 резен обелен настърган джинджифил

2 с.л. кетчуп



щипка Куркума
1-2 ч.л. Мадраско къри
1 ч.л. кимион
1 дафинов лист
сол

50 мл зехтин


Приготвяне:
Измийте боба и го поставете в купа, залейте го с вода / водата да е повече от нивото на боба/ и го оставете да престои няколко часа, аз го оставих една нощ.
Отцедете го, измийте го и отново отцедете добре.


Измийте зеленчуците, моркова и пащърнака обелете с белачка за зеленчуци.
Нарежете всички зеленчуци на кубчета.
Загрейте зехтина в тенджера и добавете нарязаните зеленчуци / без боба/ и настърганият джинджифил. Добавете около 50 мл вода и поставете капак.
Оставете да се вари на среден огън до омекване на зеленчуците.
Добавете кетчупа, разбъркайте, добавете сухите подправки и солта, разбъркайте, добавете боба, отново разбъркайте и налейте около 3 ч.ч. вода.
Поставете капак и оставете да се вари на затворен капак, на среден огън, до готовност. При мен се свари много бързо - за около 30 минути. Към края на варенето отстранете капака и варете десетина минути.


18 коментара:

  1. Кате, много интересно изглежда този боб, до момента не съм го срещала никъде, но ми звучи доста апетитно. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесва рецептата, Кате! Чудесен избор на подправки!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам боб във всякакви варианти, но точно такъв не съм опитвала. Изглежда чудесно, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусът наистина се доближава до този на лещата, отколкото на боба. И ние у дома го предпочитаме с индийски подправки!
    Чудесни снимки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Нещо ново и вкусно.И красиви снимки....

    ОтговорИзтриване
  6. Направо ме разби и с рецепта, и с вкусове, и със снимки! Онемях направо... Браво, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз не съм го срещала този боб, освен негови кълнове в замразените миксове. Много симпатичен изглежда, Кате, а и яхнийката си я бива! С толкова подправки и вкусове, направо омагьосва сигурно сетивата :)
    Хубава вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, чудесна манджичка, а сервизчето ти... Очите ми останаха в него. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусна бобена яхния и поднесена в чуден сервиз!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. уауу, страхотни снимки, Кате!
    Много ми харесва този боб така сготвен (моя е бял с черното оче) и ще си отмъкна купичка :) виждам никой още не е поискал, само ахкат дамите :)
    Лека нощ, бонбон!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,изобщо не ми е попадал такъв боб,ама и да си призная,изобщо не готвя боб,че моите заедно с лещата много,много не ги тачат,а аз обичам.Супер ароматно си го приготвила,все любими подправки,а сета,в който си сервирала ми обира овациите,жесток е!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Tolle Bilder für einen leckeren Bohneneintopf.Gefällt mir gut.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  13. Гледах го днес тоя Мунг, ма после се отказах. Другият път ще настоявам повече да ме придружи;) Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  14. Ставам все по-любопитна, че не съм готвила Мунг (само кълнове, но те не се броят). Много апетитно ми звучи, Кате и представянето много ми хареса! Купя ли от този боб ще намина отново, да внимавам в рецептата.
    Поздрави и прегръдки, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  15. И мен все по-активно интригуваш с този боб Мунг. Не съм виждала май, по-скоро не съм се заглеждала. Определено ще го сложа в списъка, за да го опитам! Благодаря ти, Кате, за хубавите предложения с него :)

    ОтговорИзтриване
  16. За първи път купих боб мунг. В момента покълва и мислех да го хапваме само суров. Обаче като гледам тази апетитна купичка си мисля, че на мойта тенджера няма да и се размине. Благодаря за споделената рецепта и за вдъхновението.

    ОтговорИзтриване
  17. Поздрави за прекрасната рецепта! Джинджифилът накрая се поръсва в чинията или?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:). За джинджифила съм написала в началото, явно не сте обърнали внимание. ПОЗДРАВИ!

      Изтриване