събота, 30 август 2014 г.

Ригатони торта


За днес съм подготвила една много популярна торта, в един не популярен вариант:).
Всъщност поне аз приготвена по този начин не съм я срещала.
Но нека първо поясня какво всъщност представлява тази торта. Това е солена торта, приготвена от италианска паста Ригатони, с плънка по избор, но най-често срещаният вариант е със сосове, наподобяващи Болонезе.
Аз реших да я приготвя с плънка от пилешко месо, доматен сос Рустика, Бешамел, кашкавал и Грана Падано, или импровизация на рецептата ми за канелони с пиле.
Ето и рецептата:



Продукти:
* за форма с падащ борд с диаметър 24 см

1 пакет Ригатони N24 DE CECCO
1 голямо пилешко филе, сварено и нарязано на ситно
100 гр кашкавал, настърган
1 бутилка доматен сос Рустика DE CECCO + 1 домат, нарязан на ситно
сол, на вкус
черен пипер
1 глава лук
скилидка чесън
зехтин DE CECCO
Грана Падано, за поръсване

за Бешамела:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
черен пипер


Приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката.
Изцедете я от водата и я измийте със студена вода, отново изцедете.


За соса Бешамел:
Сложете маслото в тиган и когато се разтопи добавете брашното, бъркайте около 1 минута и налейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и пипера. Варете около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.


Направете плънката:
Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин. Добавете пресованият чесън. Оставете за 1 минута на котлона да пусне аромат и добавете доматеният сос Рустика, нарязаният домат и солта.
Разбъркайте и оставете на котлона за 2-3 минути. Отстранете от котлона.
Разбъркайте заедно: накъсаното/нарязано пилешко месо, настърганият кашкавал, доматеният сос и 1/2 от Бешамела.


Намажете със зехтин дъното и стените на форма с падащ борд.


Подредете ригатоните прави.


Изсипете във всеки отвор от плънката, след това изсипете цялата плънка върху "тортата", разнесете с помощта на лъжица, така плънката ще попадне навсякъде.


Изсипете Бешамела и го разнесете навсякъде по повърхността.


Настържете Грана Падано.


Тъй като има вероятност тортената форма с падащ борд да потече, за по-сигурно може да я поставите в друга тава, за да не ви изцапа фурната.
Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса, до леко златисто, за около 30-40 минути.


Извадете формата, оставете я за малко и след това отстранете много внимателно борда.
Нарежете на триъгълни парчета като торта.




18 коментара:

  1. Прекрасно! Направено и поднесено чудесно! Ти си магьосница! Чудесна! ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта! Това ще е адски вкусно! :) Ама и както си го наснимала така подробно, съвсем започнах да се облизвам! Чудесна рецепта, Кате!
    Усмихнат уикенд ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна солена торта! Хубав уикенд, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Нямам думи... Разкошна е, Кате! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Може да е много популярна, но аз за пръв път я виждам и съм много впечатлена! Невероятна е!
    Прегръдка, Катя!

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма вкусотия! И прекрасно поднесена! Поздравления, Кате!
    Хубава неделя с много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Очите ми останаха, Кате, а умът ми все в тортата ще си остане, докато не я приготвя :)
    Страхотна вкусотия и невероятна идея за подредба на паста!
    Поздравления, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Хайде сместете се малко,че да поседна и аз деееееее..............:)
    Красота,Кате....!Красота!

    ОтговорИзтриване
  9. Направо да си оближеш пръстите е тази торта,че и чинийката даже!Страхотни снимки,Кате!И рецепта разбира се!Хубав септември,мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, невероятна е тортата, интересна и вкусна. Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Приказна е, в твой вариант ми харесва много, защото малко ми е дотегнало от Болонезе, даже напоследък въобще не го правя, ох много ми харесва тортето! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Е, верно ли ги реди едно до друго ?? Нямам думи, Бонбон! Адски ефектно!

    ОтговорИзтриване
  13. Откога я видях, рецептата също прочетох, но сега смогвам да дойда и да ти кажа колко е прекрасна, Кате! Ама каквото и да си говорим, майсторът е един. :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Изумително, Кате! Това ще го направя някой ден. Много красиви снимки си сервирала :* Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Колорит, вкус, аромат и представяне - несравнимо удоволствие...
    Благодаря, страхотна е цялата ти нова серия публикации и рецепти,
    не спирам да се впечатлявам от уменията и вдъхновението ти, Кате!
    Сърдечни поздрави и усмихнати септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване