Страници
Ригатони торта
За днес съм подготвила една много популярна торта, в един не популярен вариант:).
Всъщност поне аз приготвена по този начин не съм я срещала.
Но нека първо поясня какво всъщност представлява тази торта. Това е солена торта, приготвена от италианска паста Ригатони, с плънка по избор, но най-често срещаният вариант е със сосове, наподобяващи Болонезе.
Аз реших да я приготвя с плънка от пилешко месо, доматен сос Рустика, Бешамел, кашкавал и Грана Падано, или импровизация на рецептата ми за канелони с пиле.
Ето и рецептата:
Продукти:
* за форма с падащ борд с диаметър 24 см
1 пакет Ригатони N24
1 голямо пилешко филе, сварено и нарязано на ситно
100 гр кашкавал, настърган
1 бутилка доматен сос Рустика на DE CECCO + 1 домат, нарязан на ситно
сол, на вкус
черен пипер
1 глава лук
скилидка чесън
зехтин
Грана Падано, за поръсване
за Бешамела:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
черен пипер
Приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката.
Изцедете я от водата и я измийте със студена вода, отново изцедете.
За соса Бешамел:
Сложете маслото в тиган и когато се разтопи добавете брашното, бъркайте около 1 минута и налейте на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и пипера. Варете около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.
Направете плънката:
Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин. Добавете пресованият чесън. Оставете за 1 минута на котлона да пусне аромат и добавете доматеният сос Рустика, нарязаният домат и солта.
Разбъркайте и оставете на котлона за 2-3 минути. Отстранете от котлона.
Разбъркайте заедно: накъсаното/нарязано пилешко месо, настърганият кашкавал, доматеният сос и 1/2 от Бешамела.
Намажете със зехтин дъното и стените на форма с падащ борд.
Подредете ригатоните прави.
Изсипете във всеки отвор от плънката, след това изсипете цялата плънка върху "тортата", разнесете с помощта на лъжица, така плънката ще попадне навсякъде.
Изсипете Бешамела и го разнесете навсякъде по повърхността.
Настържете Грана Падано.
Тъй като има вероятност тортената форма с падащ борд да потече, за по-сигурно може да я поставите в друга тава, за да не ви изцапа фурната.
Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса, до леко златисто, за около 30-40 минути.
Извадете формата, оставете я за малко и след това отстранете много внимателно борда.
Нарежете на триъгълни парчета като торта.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасно! Направено и поднесено чудесно! Ти си магьосница! Чудесна! ♥♥♥
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Това ще е адски вкусно! :) Ама и както си го наснимала така подробно, съвсем започнах да се облизвам! Чудесна рецепта, Кате!
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд ти желая :)
Невероятна солена торта! Хубав уикенд, Кате!
ОтговорИзтриванеНямам думи... Разкошна е, Кате! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеМоже да е много популярна, но аз за пръв път я виждам и съм много впечатлена! Невероятна е!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Катя!
Голяма вкусотия! И прекрасно поднесена! Поздравления, Кате!
ОтговорИзтриванеХубава неделя с много усмивки! :)
Очите ми останаха, Кате, а умът ми все в тортата ще си остане, докато не я приготвя :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна вкусотия и невероятна идея за подредба на паста!
Поздравления, Кате!
Хайде сместете се малко,че да поседна и аз деееееее..............:)
ОтговорИзтриванеКрасота,Кате....!Красота!
Вкусно...Браво,Кате!
ОтговорИзтриванеНаправо да си оближеш пръстите е тази торта,че и чинийката даже!Страхотни снимки,Кате!И рецепта разбира се!Хубав септември,мила!
ОтговорИзтриванеПре - лест!
ОтговорИзтриванеКате, невероятна е тортата, интересна и вкусна. Хубав ден, мила!
ОтговорИзтриванеПриказна е, в твой вариант ми харесва много, защото малко ми е дотегнало от Болонезе, даже напоследък въобще не го правя, ох много ми харесва тортето! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЕ, верно ли ги реди едно до друго ?? Нямам думи, Бонбон! Адски ефектно!
ОтговорИзтриванеОткога я видях, рецептата също прочетох, но сега смогвам да дойда и да ти кажа колко е прекрасна, Кате! Ама каквото и да си говорим, майсторът е един. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Изумително, Кате! Това ще го направя някой ден. Много красиви снимки си сервирала :* Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКолорит, вкус, аромат и представяне - несравнимо удоволствие...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, страхотна е цялата ти нова серия публикации и рецепти,
не спирам да се впечатлявам от уменията и вдъхновението ти, Кате!
Сърдечни поздрави и усмихнати септемврийски дни!
Классная идея!
ОтговорИзтриване