петък, 12 септември 2014 г.

Вкусно ястие на керемида, по рецепта на Или и разходка до Аладжа манастир


Рецептата е на Или, от "Щъркелово гнездо". Едва ли има нужда от препоръки, всичките ѝ рецепти са много вкусни и сполучливи, но аз все пак да потвърдя положителните отзиви:). Или, мила, благодаря ти за рецептата, страхотно се получи!
Промените ми са съвсем леки, като например, това, че използвам една керемида и една гондола, защото такива имам вкъщи:), както и лека промяна на продуктите, според наличностите, а и процедурата по приготвянето малко съкратих:))), но оригиналът е при Или!:)
Ето това вкусно ястие и при мен:


Продукти:
200 гр свинско контрафиле
1 пилешка пържола от бут
1 глава лук
1 голям морков
1 малка свежа тиквичка
1 червена чушка
100 гр гъби / използвам от консерва/
2 кисели краставички
2 с.л. лютеница /доматено пюре/
1 с.л. оцет балсамико светъл + 100 мл вода / или вместо това 150 мл бяло вино/
6 с.л. соев сос Кикоман червена капачка
1 ч. л. мед
*сол
черен пипер
150 гр кашкавал


Приготвяне:
Нарежете месото на хапки. Овкусете го с 4 с.л. от соевият сос, медът и сол на вкус. Оставете го в хладилника да престои около 1/2 час.
Нарежете лукът на полумесеци, останалите зеленчуци на по-едро.
Загрейте мазнина в тиган на котлон и запържете месните хапки.
Когато останат на мазнина, добавете към тях останалите зеленчуци. Гответе до омекване на зеленчуците.


Смесете лютеницата с оцета и водата и ги изсипете при месото и зеленчуците.
Оставете да ври около 5 минути.
Добавете останалият соев сос и черния пипер.
Разпределете ястието заедно със сосът в двете керемиди.


Сложете керемидите в студена фурна и я включете на 180 градуса да се пекат.
Когато ястието се запече, след около 40 минути поръсете с настъргания кашкавал и върнете отново във фурната да се запече и той.




Днес предлагам да се разходим по стъпките на древните отшелници, да надникнем в тяхната обител и да се пренесем в средновековието.



Скалният Аладжа манастир възниква около 11-12 в., но пещерите на манастира са били обитавани още от 4-5 в. Разположен е в красива местност, в близост до Варна.
Помещенията са издълбани на две нива в скалата. На първото ниво са манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата ( костница ) и стопанските помещения, а на второто е изграден манастирският параклис.
Чудесно място е, някак тихо, спокойно и много красиво, поддържано е добре, а през някои летни вечери може да се насладите на Аудиовизуалният спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”.
















Прекрасен петъчен ден от мен:)

16 коментара:

  1. Много вкусно предложение, Кате! И разходката и тя е много приятна! Казано честно, 6 годишно студентство изкарах във Варна ала не съм посетила манастира нито веднъж. Красиво е! Ястието ще го изпробвам като се сдобия с керемида!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, разходих се до любимо мое място, припомних си студентските години и сладко си похапнах. Благодаря ти, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам такива гозбички, Кате! А такава разходка, която хем ти пълни сърцето, хем те подканва към вкусен обяд е чудесна комбинация :) Красиви снимки на красиво място!
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. И ние сме запланували ходене до манастира и стази твоя презентация ме забърза.....
    Ястието ,Кате е превъзходно!Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусотия и чудна разходка, умееш да пренасяш далеч, Кате! Хубави почивни дни и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, какви сте ми изкусителки двете с Или :)
    Чудесно ястие и прекрасни снимки, както винаги, Кате!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Караш ме да преглъщам, Кате! :)
    И новата разходка ми бе много приятна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Оо, какво имаме тук?
    Много вкусно си сготвила, Кате. :) Благодаря ти за доверието!
    И на много хубава разходка ни водиш. Не съм била в този манастир, очевидно трябва да се поправя...
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. За никой не е новост, че рецептите на Илианка са разкошни, коя от коя по-хубави, но в твоето изпълнение както винаги си личи личния почерк, онзи на Катето :)
    Разходката е докосваща, интересно местенце за мен е непознато и ще го посетя задължително!
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно ястие Кате,вкусотия и на много хубава разходка ни водиш. Снимките са прекрасни да си помечтае и захласне човек по това красиво кътче.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно се почуствах Кате, от българско, по - българско. За манастир Аладжа даже не бях чувала, а изглежда толкова тихо, спокойно и древно. И ястието си го бива, само мисля да заменя месото с патладжан или друг зеленчук, че то с тези примамливи снимки няма как да не се опита. Поздрави и целувки.

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, Кате..Какво ястие, какви съдчета, каква природа...Усещам аромата на ястието, аромата на дърветата...мириса в този манастир. Мирис на нещо таинственно, далечно и родно....
    Благодаря, България ми липсва...

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно съчетание, Кате,
    чудесна разходка и разкошно ястие...Много красиви снимки!
    Страхотни сте двете с Илианка, комплименти и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошно ястие, Кате! А снимките определено са уловили магията на Аладжа манастир. Поздравления за прекрасните предложения!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате,благодаря ти,че разходи и мен до там :) ,отдавна не сме го посещавали,много добре са го постегнали и озеленили,това е чудесно!Снимките на открито са направо невероятни с наситени цветове.
    Ястието е тотален трепач и ще го приготвя следващия уикенд и аз,благодаря ти,вълшебнице!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване