Дата на публикуване: 18.09.2014 г.
Дата на обновяване: 15.01.2025г.
Проята е хляб, направен от царевично брашно( или смес с бяло брашно), олио, вода, сол и бакпулвер. За да се обогати се добавят яйца и сирене, а водата се заменя с йогурт или прясно мляко.
Моята Проя направих с яйца и сирене и стана много вкусна, наподобява ми мързеливият тутманик, който мама прави(само, че той е с бяло брашно) и за който се сещам, че нямам рецепта в блога:).
На пръв поглед Проя изглежда доста елементарна, но признавам, че на няколко пъти хубаво ме изпоти. Или се получава леко тестива, или пък брашното поема толкова много течност, че се налага да удвоя дозите значително. И така, в експериментиране през годините, достигнах до няколко извода. Консистенцията на сместа трябва да наподобява гъсто кесково тесто, ако е по-сухо проята няма да може да се изпече добре. В зависимост от вида на брашното и това, дали е ситно или едро смляно течността може да варира в различни граници. Харесвам проята с йогурт и сирене, за това и рецептата ми е с тях.
Проя със сирене - Царевичен хляб / Srbská proja
Продукти:1 ч.ч. фино смляно царевично брашно
1 ч.ч. брашно( лимец или пшенично)
2 ч.л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. Йогурт
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. натрошено сирене
Брашното се пресява в купа заедно с бакпулвера и солта. Разбъркват се.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка в купа и към тях се добавят олиото и йогурта, отново се разбива добре. Добавят се в купата с брашното и се разбива с телена бъркалка много добре. Прибавя се натрошеното сирене сместа се разбърква финално. Тестото наподобява гъсто кексово тесто. ( Зависимост от вида на използваното брашно може да се наложи добавяне на още кисело мляко или пък брашно.)
Кръгла 20 см тава се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея.
Питката се пече на средна скара, в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30-40 минути( до готовност). Изважда се, оставя се за 5 минути да се охлади и се нарязва на кубчета или се разчупва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар