Страници

Златна есен в Грац - 1 част - Старият град

Когато посещавам едно място за пръв път сякаш бързам да "попия" възможно най-много от историята, атмосферата и културата му. Иска ми се да мога да видя възможно най-много забележителности, да не пропусна нещо, което по-късно едва ли бих могла да видя:), да опитам от храната, да се докосна до бита... Безкрайни са нещата, които искам да направя когато съм някъде за пръв път, разнообразни са и емоциите, които ме обземат.
Когато обаче се озова отново там:), то тогава се наслаждавам на макс. Забавям темпото, обикалям в търсене на познатите неща, радвам се, сякаш на среща с добър стар приятел, а вълнението от първата среща вече е заменено с истинско удоволствие.
Именно по тази причина не бързах да споделя тези преживявания с вас, честно казано чудех се откъде да започна и въпреки, че на няколко пъти съм писала за Грац, бих писала още много, безброй, влюбих се в него!
Спокойствието, атмосферата, архитектурата - този град притежава уникален чар и искрено се надявам чрез моите снимки да ви пренеса поне за малко там.
И понеже сега му е сезонът, за да не го изпусна пак, летните ми публикации ще изчакат малко:).
Ще разделя публикацията на няколко части, за да не се натрупват много снимки, а също може да разгледате и другите ми разкази от Грац ето тук: Дестинации - ГрацНачалото на разказът ми започва от центъра на Грац, а именно Hauptplatz  главният площад:

Може да се каже, че тук е центъра на живота в Грац. Тук спират всички трамваи, тук започват едни от най-важните търговски улици в Грац.
Площада е много красив в архитектурен стил сградите са старинни, има множество павилиони за зеленчуци, сандвичи, наденички и сувенири. През декември площада се превръща в истинска Коледна приказка, за която вече съм разказвала:).

На площада се издига красивият фонтан на Ерхерцог Йохан, който е заобиколен от 4 красиви женски фигури, които символизират реките Мур, Енс, Драва и Сан.

Сградата на кметството - Rathaus е величествена. Забележими са не само куполът и часовникът, а изобщо цялата архитектура. Освен като седалище на кметството и управата на града, в сградата има и магазини, кафене, тук се осъществяват сватбени церемонии.

Дори и този малък фотограф е впечатлен:Разбира се, говорейки за главният площад няма как да пропуснем уличната храна с емблематичите за нея вкусни наденички


 

 


И кестените, ах, кестените! може да откриете почти навсякъде в града.

 

  Бретцелите са още едно от изкушенията:


Централният площад е наистина възлово място и от него тръгват много улички, отвеждащи ни към различни забележителности. И първата, по която ще се разходим е Herrengasse.

Herrengasse
Разходката по цялата улица е много приятна, има магазини, заведения, музеи, забележителности, архитектурата е красива. Някои от тях са:

Къщата на ъгъла със Шпоргасе:Gemaltes haus / Рисуваната къща
Фасадата на къщата е рисувана през 1742 от бароковият художник Йохан Майер с фрески, изобразяващи богове на гръцката и римската митология.
Стенописите обхващат над 220 m² -цялата фасада, което превръща тази къща в уникална за Австрия.
Изобразени са: боговете Бакхус (бог на виното, опиянението), Вулкан (бог на разрушителния огън и на ковашкото изкуство) и Веста (богинята на свещеното огнище и дома), Аполо, Аполон (покровител на певците и музикантите и предводител на музите), Юпитер (Главният Бог) и Плутон (бог на подземния свят), Меркурий (бог на търговците и пътуващите), Марс (бог на войната), Минерва (богинята на мъдростта, войната за благородна кауза и изкуствата) и Ескулап (Бог на медицината).


  
Bärenapotheke / Мечата аптека


Landhaus
Отново ще използвам думата впечатляваща, но в този град всичко е такова, не случайно градът е под защитата на Юнеско.
Тук творци идват да рисуват, пеят, снимат, а определено е и една от най-посещаваните туристически дестинации в града. Детайлите в архитектурата са наистина уникални. Дворът е просторен, забележителни са беседката, куполът, медния покрив, статуята...


  
     

 
Graz Sacher / Мястото, където можете да похапнете оригинална торта Захер.
Landeszeughaus / Музей на оръжията и не само.
Пететажна сграда, с впечатляващ арсенал от оръжия, брони, доспехи, военно оборудване. Тук е изложена една от най-важните колекции в света.


    

Stadtpfarrkirche / Енорийската църква

  Mariensaule at Platz am Eisernen Tor / Площада, с колоната, статуята и фонтатаХеренгазе свършва тук, но нашата туристическа обиколка ще продължи:)


Операта - втората по големина опера в Австрия.Това вече е Замъкът Бург, но по-подробно за него съм писала тук: Дестинации - Бург, ГрацГрадски парк Грац, отново с подробна публикация тук: Дестинации - Градски парк, ГрацУлица Hofgasse и най-старата пекарна в Грац и една от най-старите в Австрия:


  

Sporgasse, една от най-известните търговски улици с магазини, предлагащи последните модни тенденции.


  

Palais Saurau и емблематичният са сградата турчин с камата.

  


  
Ето, че отново се озоваваме на централният площад, но този път ще се разходим по една друга улица:

Sackstrasse и нейните забележителности:  

  

  


И така стигаме до площадът, от който започва изкачването на хълма Шлосберг, но за него - в следващата публикация:)6 коментара:

 1. Ехеее, колко снимки... Мисля, че ако следващия път отскочих до Залцбург, ще забравиш за Грац ;)))
  С пожелание за много разходки и фотоси и от малкото бонбонче с апарата :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О, Инче, сигурна съм, че и Залцбург ще ми хареса много, на мен цяла Австрия ми е мечта:), обаче в Грац има още нещо, което много силно ме привлича:). Благодаря за пожеланията - от сърце ги желая и на теб:)!

   Изтриване
 2. Харесвам този град и благодаря, че ми го припомни, Кате :)
  хубава неделя от мен!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :) Ей, Зори с теб май имаме много общи места:))) Прегръдки!

   Изтриване
 3. Наистина ме пренесе в атмосферата на Грац, Кате! Хубав ден!

  ОтговорИзтриване
 4. Кате, зашемети ме! Впечатляващо! Невероятна архитектура, приятно съчетание на цветовете. Много, много красиво!
  Благодаря за приятната разходка!

  ОтговорИзтриване