Страници
Кюфтенца със сос - бели и червени:)
И докато съм на вълна класика, да запиша и рецептата за кюфтета със сос:).
Кюфтета с бял сос
Продукти:
за кюфтетата:
750 гр кайма
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
магданоз
брашно за овалване
За бульона:
1 1/2 л вода
1 глава лук
целина, 1/4 глава
морков
черен пипер
1 ч.л. лимонов сок
сол
За застройка:
2 яйца
2 с.л брашно
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1 черпак от бульона
Приготвяне:
Омесете каймата с останалите продукти. Направете кюфтенца и ги оваляйте в брашно.
Сложете водата с почистените и нарязани зеленчуци да заври.
Пуснете кюфтенцата в нея и оставете да се варят на среден огън до готовност.
Направете застройката:
Разбийте в тенджера яйцата, брашното и млякото.
Сложете застройката на котлон и започнете да добавяте бульона. Бъркайте непрекъснато и варете до сгъстяване.
Полейте кюфтенцата със соса.
Кюфтенца с червен сос
Продукти:
за кюфтетата:
750 гр кайма
1 глава лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
сол
магданоз
брашно за овалване
за соса:
2 с.л брашно
1 с.л. доматено пюре
50 мл червено вино
червен пипер
дафинов лист
1-2 скилидки чесън
щипка захар
1 1/2 л вода
олио
Приготвяне:
Омесете каймата с останалите продукти. Направете кюфтенца и ги оваляйте в брашно.
Загрейте олиото на котлон и добавете брашното. Запържете го. Добавете червеният пипер, разбъркайте и веднага добавете доматеното пюре, разредено във виното. Добавете дафиновият лист, чесъна, захарта и разредете с водата. Когато сосът заври пуснете в него кюфтенцата и варете до готовност.
Ако сосът се сгъсти много, може да добавите по време на варенето вода.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Наистина класика, Кате - в бяло и червено,
ОтговорИзтриванено приготвена страхотно и представена неустоимо апетитно...
Много ми хареса, благодаря за чудесната идея и хубаво утре!
Днеска си неуморима, тия двете последните днес са ми много любими, щом е с бял сос, значи много го обичам! Фрикасето ти е умопомрачително, а кюфтета мога да консумирам всеки ден! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеЛюбими класики! Добре подсещаш, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЕй,спиране нямаш.......И двата варианта на тези кюфтенца са обични у дома,така че давай ги:)))))
ОтговорИзтриванеКате, разкошни са предложенията ти. Обожавам кюфтенца- във всякава форма, манджа и представяне. Мога цял живот на това да карам.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Класика,Голяма!Колко Красиво поднесено.Публикуваш точно навреме,супер си!Приятна вечер!:)
ОтговорИзтриванеЛюбими са ми и двата варианта и точно по този начин ги приготвям!
ОтговорИзтриванеКакто винаги - апетитно поднесено!
Прегръдка!
Тези с белия сос ги обичам много! Тези с червения сос не особено, но майка ми ги приготвя съвсем различно (те не ми допадат много-много). Твоите определено биха ми харесали, предполагам виното ги прави много ароматни. :)
ОтговорИзтриванеЗа трети път поне ги разглеждам кюфтенцата ти и едва сега успява да ти кажа колко е вкусно пак тук, Кате!
Прегръдки и красив октомври! :)
Вкуснотия!
ОтговорИзтриване