Страници
Пиле фрикасе
Открих, че нямам в блога си рецепта за фрикасе, за това веднага поправям пропуска и запълвам е-рецептурника си с тази вкусна класика.
Продукти:
1/2 пиле
1-2 моркова
1 пащърнак
1 глава лук
сол
1 с.л. краве масло
3-4 с.л. олио
4 с.л. брашно
1 жълтък
сок от лимон / аз слагам около 1 с.л. /
100 гр кисело мляко
Приготвяне:
Почистете и измийте пилето и го нарежете на порции. Поставете го в тенджера, залейте го със студена вода и го сложете да се вари на тих огън. След завирането на водата, отстранете пяната и добавете нарязаните на едро зеленчуци и солта. Варете до готовност.
Запържете брашното в маслото и олиото с малко сол и добавете на тънка струйка 1 л от бульона. Разбъркайте добре, да няма бучки, отстранете от котлона и прецедете.
Разбийте в купа жълтъка с лимоновият сок и млякото.
Добавете сосът с брашното към жълтъчената смес, разбърквайте добре и сложете на котлон. След като заври, отстранете от котлона. Поръсете с черен пипер и нарязан магданоз.
Може да поднесете фрикасето с месо на порции, с нарязано месо, или накъсано на ситно месо.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Днешните ти предложения са ми повече от любими, да знаеш. И кюфтенцата и фрикасето си обичам много. Отдавна не съм правила фрикасе, благодаря, че ме подсети. А пащърнак не съм слагала никога- ще се възползвам стига да намеря.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Оо, фрикасе! Много обичам, а не съм правила от векове... Трябва да се поправя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, за идеята!
С удоволствие бих пробвала твоята рецепта. Изглежда ужасно апетитно, а и скоро идва време за обяд :)
Още една класика! Така ми се прияде!
ОтговорИзтриванеИ аз пишех рецепти в такива тефтери, особено от първите кулинарни предавания по телевизията! :)
Прегръдка!
Леле, каква вкусотия.
ОтговорИзтриванеАз и от снимката усещам аромата и вкуса.