Две в едно публикация с рецепта за вкусен сач и нашумялото слоесто хлебче в шарен вариант.
Сач с вурсчета, пилешко и зеленчуци
Продукти:
2 бр вурстчета
2 бр. пилешки пържоли от бут
3 печени червени чушки
1 картоф
1 глава лук
1 тиквичка
няколко резена пушено топено сирене
кашкавал за поръсване
Уок сос
сол
черен пипер
Приготвяне:
Нарежете месото и вурстчетата на хапки.
Мариновайте месото с Уок соса и черният пипер за около 30 минути.
Загрейте олио в уок тиган и добавете месото, вурстчетата и картофите, нарязани на едри кубчета.
Гответе за около 10 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете останалите нарязани зеленчуци и топеното сирене, разбърквайте и гответе до готовност на ястието.
Изсипете всичко в сач и сложете ястието във фурна да се запече. Преди да го извадите от фурната поръсете с настърган кашкавал.
Слоесто хлебче
Това слоесто хлебче се появи на много места, аз все се канех да го направя и ето днес му дойде реда.
Какво всъщност е това хлебче?
За направата му се използва тесто по желание.
Разделя се на три равни части, всяка се разточва на продълговата кора и се намазва обилно с разтопено масло.
Корите се налагат една върху друга, леко се минават с точилката и се нарязват на правоъгълни парчета, които се подреждат изправени в тавичка.
Между отделните слоеве по време на оформянето може да се поръси сиренце, шунка, колбаси и т.н.
Ето го и моето слоесто хлебче:
Използвам това тесто.
Продукти, за правоъгълна форма за кекс с размер: 20*9 sm
Продукти:
450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
за намазване на платките: разтопено краве масло
за оцветяване: червен пипер, чубрица, сминдух, сладкарски боички червена и зелена
За намазване на питата отгоре:
разтопено масло
семена за поръсване на питата
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте половината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десетина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.
Разделете тестото на 3 равни части и ги оцветете. Бялото е натурално, зеленото с чубрица, сминдух и малко сладкарска боя, червеното с червен пипер и малко сладкарска боя.
Разточете всяка питка на продълговата платка с ширината на формата за печене.
Намажете всяка платка обилно с разтопено краве масло и ги подредете една върху друга.
Леко минете с точилката отгоре и нарежете на правоъгълници, като ги обърнете да са с височината на тавичката, може и по-ниски.
Обърнете парчетата и ги подредете едно зад друго и ги поставете в намаслена и набрашнена тава.
Завийте с прозрачно фолио и леко одеало и оставете да втасва до удвояване на обема.
Намажете втасалото хлебче с разтопено масло, поръсете със семенца за питки.
Изпечете хлебчето в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути. Проверете със суха клечка.
Извадете хлебчето и го напръскайте с разтопено масло, покрийте го с кърпа и го оставете така за десетина минути.
Хлебчето не се реже, а само се отделя на филийки.
Честит Празник, Бонбонче!
ОтговорИзтриванеДа сме независими и горди българи!
При теб, както винаги е чудесно!
Прегръдка!
Честит празник!Менюто е достойно за отбелязване на независимостта ни!Нека да пребъдем!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,Кате:)))))))
Честит празник,Кате.Както винаги,страхотно меню а хлебчето ме очарова,чудно е.Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Кате! Невероятна трапеза!
ОтговорИзтриванеЧестит празник и на тебе, Кате!
ОтговорИзтриванеПрекрасни ястия, прекрасни! Да ви е сладко, Бонбон!
Целувки!
Честит празник, Кате! Менюто ти е толкова празнично, тематично, цветно и вкусно! :)
ОтговорИзтриванеБонбон, много патриотично меню. Честит празник! Хлебчето ме грабна;))
ОтговорИзтриванеКате, прекрасно меню!
ОтговорИзтриванеТолкова е българско. Браво!
Прегръдки и лек ден!
Много красота на едно място!
ОтговорИзтриванеБългарско, родно, прекрасно!
Прегръдки, бонбон!
Катенце, честит празник (макар и с малко закъснение)! Винаги да бъдеш независима и свободна, със замах да постигаш набелязаното! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно е цялото ти меню!
Очень люблю работать с цветным тестом и тестом вообще. Красиво!
ОтговорИзтриване