понеделник, 9 януари 2012 г.

пита цвете


Този начин на оформяне е толкова познат в интернет, че аз лично не знам кой точно е първоизточника.За пръв път я видях тук:  http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/
Твърдо бях решена, че за днешния празник ще направя интересна питка.
За моя изненада обаче, снега освен игри и приключения донесе и малко аварии, та останахме без интернет:). Рецептата за тестото е по Ева Тонева. А оформянето го карах по запаметяване. Мисля, че в средата не е точно така, но пък това си е нашата питка:). Ще споделя, че и тук едни малки ръчички вършиха основните операции, та аз поне си снимах на воля. И резултата е подробни снимки от процеса на оформяне и правене. И който е казал, че от чиста душа излиза най-хубавия хляб, не е излъгал! Красива, вкусна и топла е нашата пита за Ивановден!




Продукти:
450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

за намазване на платките: краве масло

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
семена за поръсване на питата





Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десеттина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.
Разделете тестото на 3 различни части в съотношение 1;2;3 като големина.
Разделете най-голямата част на три равни части.

Разточете всяка на кора с диаметъра на тавата.Сложете ги една върху друга, като между тях намазвате с масло. Отгоре не мажете.
Разрежете като пица, но не до външния ръб на 8 триъгълни парчета. Всяко парче се вдига към ръба на тавата.
Сега вземете средната по големина топка, разделете я на 3 равни части, отново разточете, поставете ги една върху друга, като мажете с масло. Разточете, с размер диаметъра на получения празен кръг. Отново нарежете като пица и обърнете краищата навън като се стремите да се разминават листенцата.
Постъпете така и с третата най-малка топка тесто. Ако не ви се занимава, може да я оставите цяла в средата.
Намажете питата с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете сусам, мак или смес за пити.
Покрийте с прозрачно фолио, завийте с одеало и оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.



Изпечете питата в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.
Ако започне да загаря отгоре може да сложите алуминиево фолио, или да свалите по-ниско във фурната.
Извадете питата и я покрийте с кърпа да постои така около 15 минутки.



2 коментара: