Благодаря на Ева за страхотната рецепта и подробното описание!
900 гр брашно + допълнително 100 гр за омесване и оформяне
2 ч.л. сол
42 гр (1 кубче) свежа мая
1 с.л. захар
300 мл приятно топло прясно мляко
3 яйца
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
За намазване:
3 с.л. олио
За глазиране:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
няколко капки олио
за намазване след печене:
бучка краве масло
Приготвяне:
Пресейте брашното със солта в купа и направете кладенче в средата.
Разтворете маята и захарта в полувината прясно мляко.
Покрийте я с кърпа или стреч фолио и оставете на топло да се активира за 10-15 минути.
В друга купа разбийте яйцата, киселото мляко и олиото.
Изсипете маята, млечно-яйчната смес и останалото прясно мляко в купата с брашното.
Замесете меко тесто. Набрашнете кухненския плот и извадете тестото на него. Месете около 15 минути докато тестото престане да лепне.Добавяйте при нужда малко брашно. Ударете тестото в плота 100 пъти. Оформете го на топка и го поставете в набрашнена купа. Покрийте го прозрачно фолио и го оставете на топло за половин час да се отпусне.
Извадете го и отново го ударете в плота 100 пъти.
Разделете тестото на 3 еднакви части.
Разточете всяка част на кора с диаметър около 30 см.
Намажете всяка кора с олио и ги поставете една върху друга.
Разрежете на 16 триъгълни парчета, като пица:).
Навийте всеки триъгълник на кифличка от широката страна към върха.
3 от кифличките нарежете на 8 парчета и ги сложете в средата на тава, намазана с олио. (диаметър на моята тава 28 см)
Останалите 13 цели кифлички подредете наоколо.
Оставете тестото да втаса 30 минути.
Глазирайте питата: Разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко и олио, намажете питката и я печете за около 30-40 минути, в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Намажете горещата питка с бучка краве масло, покрийте я с кърпа и оставете така за около 20 минути.
Много хубава питка си спретнала !Чупвам си една кифличка за здравето на баба ти!
ОтговорИзтриванеЗа теб специални поздрави !
Прекрасна пит , Кенди! Да е живо и здраво бабчето!
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава бабчето ти Канди!
ОтговорИзтриванеПитата е станала супер .
Прегръдки за теб!
Весел и вкусен празник :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на баба ти и цялото ви семейство. Много нежни кифлички и изглеждат много пухкави.Не съм се сещала да е приготвя с толкова малки кифлички, но човек се учи докато е жив
ОтговорИзтриванеHappy Epiphanie day Candy!
ОтговорИзтриванеПогачата е станала разкошна! За мен е изключителна чест и удоволствие, че е украсила празничната ви трапеза! Весел празник!
ОтговорИзтриванеС Новым годом и Рождеством!
ОтговорИзтриванеМира и блага, света и добра!
Здоровья телесного и духовного!
Любви и счастья!
Питата е супер!А бабчето ти да е жива и здрава!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Достойна погача за празник си избрала.
ОтговорИзтриванеЖивот и здраве за цялото семейство!
Кенди, да е жива здрава баба ти, както е и цялото ви семейство! Питката е 6 точки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кате,да е здрава и дълголетна бабчето!
ОтговорИзтриванеИ още много такива погачи да й направиш!
Страхотна е станала,моите най-искрени поздравления за майсторството!
Страхотна питка за страхотен празник. Здраве и дълголетие на бабчето!
ОтговорИзтриванеПразнична и красива пита,Candy,
ОтговорИзтриванес благопожелания за рождения ден на баба ти - щастливка е тя!
Много ми харесаха и последните ти предложения,
чудесни идеи и рецепти,
поздравления и хубава нова седмица, Диана
Много благодаря на всички за милите думи! Ева, благодаря за прекрасната рецепта и подробното обяснение! На всички, отново благодаря и ви прегръщам!
ОтговорИзтриване