Страници

Богоявление и пита кифлички

Източник на изображението: интернет.

Днес е Богоявление ( Йордановден). На този ден е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Духа Божий слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана. Честит празник на всички именници!
На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена.
Днес се честват 164 години от рождението на Христо Ботев.
Днес моята баба има рожден ден! Да ни е жива и здрава!
Реших да уважа този/ тези празници с една прекрасна пита, по рецепта на Ева Тонева.





Благодаря на Ева за страхотната рецепта и подробното описание!

Продукти:
900 гр брашно + допълнително 100 гр за омесване и оформяне
2 ч.л. сол

42 гр (1 кубче) свежа мая
1 с.л. захар
300 мл приятно топло прясно мляко

3 яйца
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио

За намазване:
3 с.л. олио

За глазиране:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
няколко капки олио

за намазване след печене:
бучка краве масло



Приготвяне:

Пресейте брашното със солта в купа и направете кладенче в средата.
Разтворете маята и захарта в полувината прясно мляко.
Покрийте я с кърпа или стреч фолио и оставете на топло да се активира за 10-15 минути.
В друга купа разбийте яйцата, киселото мляко и олиото.
Изсипете маята, млечно-яйчната смес и останалото прясно мляко в купата с брашното.
Замесете меко тесто. Набрашнете кухненския плот и извадете тестото на него. Месете около 15 минути докато тестото престане да лепне.Добавяйте при нужда малко брашно. Ударете тестото в плота 100 пъти. Оформете го на топка и го поставете в набрашнена купа. Покрийте го прозрачно фолио и го оставете на топло за половин час да се отпусне.

Извадете го и отново го ударете в плота 100 пъти.
Разделете тестото на 3 еднакви части.
Разточете всяка част на кора с диаметър около 30 см.
Намажете всяка кора с олио и ги поставете една върху друга.


Разрежете на 16 триъгълни парчета, като пица:).
Навийте всеки триъгълник на кифличка от широката страна към върха.
3 от кифличките нарежете на 8 парчета и ги сложете в средата на тава, намазана с олио. (диаметър на моята тава 28 см)
Останалите 13 цели кифлички подредете наоколо.
Оставете тестото да втаса 30 минути.
Глазирайте питата: Разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко и олио, намажете питката и я печете за около 30-40 минути, в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Намажете горещата питка с бучка краве масло, покрийте я с кърпа и оставете така за около 20 минути.

15 коментара:

  1. Много хубава питка си спретнала !Чупвам си една кифличка за здравето на баба ти!
    За теб специални поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна пит , Кенди! Да е живо и здраво бабчето!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е жива и здрава бабчето ти Канди!
    Питата е станала супер .
    Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Весел и вкусен празник :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник на баба ти и цялото ви семейство. Много нежни кифлички и изглеждат много пухкави.Не съм се сещала да е приготвя с толкова малки кифлички, но човек се учи докато е жив

    ОтговорИзтриване
  6. Погачата е станала разкошна! За мен е изключителна чест и удоволствие, че е украсила празничната ви трапеза! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. С Новым годом и Рождеством!
    Мира и блага, света и добра!
    Здоровья телесного и духовного!
    Любви и счастья!

    ОтговорИзтриване
  8. Питата е супер!А бабчето ти да е жива и здрава!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Достойна погача за празник си избрала.
    Живот и здраве за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  10. Кенди, да е жива здрава баба ти, както е и цялото ви семейство! Питката е 6 точки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,да е здрава и дълголетна бабчето!
    И още много такива погачи да й направиш!
    Страхотна е станала,моите най-искрени поздравления за майсторството!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна питка за страхотен празник. Здраве и дълголетие на бабчето!

    ОтговорИзтриване
  13. Празнична и красива пита,Candy,
    с благопожелания за рождения ден на баба ти - щастливка е тя!
    Много ми харесаха и последните ти предложения,
    чудесни идеи и рецепти,
    поздравления и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Много благодаря на всички за милите думи! Ева, благодаря за прекрасната рецепта и подробното обяснение! На всички, отново благодаря и ви прегръщам!

    ОтговорИзтриване