Не знам дали изобщо трябва да споменавам, че тази рецепта е широко популярна и едва ли има някой, който поне не е опитвал Пълнени чушки с кайма. Правя ги в тенджера на котлон, или в тава на фурна. Застройките, които добавям са варена или студена, но най-често прилагам варената.
Вариант на Пълнени чушки с кайма, варени в тенджера - линк.
Пълнени чушки с кайма на фурна
Продукти:
250 гр. кайма
1 глава лук
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. гореща вода
3-4 с.л. олио
8-9 средни пиперки
2 с.л. брашно
червен и черен пипер, чубрица
магданоз
сол
за застройката: 2 яйца, 300-400 гр кисело мляко, 3-4 с.л. брашно
Подготвяне на плънката:
Вариант 1 за плънката със запържване на сместа:
Ситно нарязаният лук се запържва в олиото и към него се добавя ориза. Пържи се 3 минути и се налива водата. Когато ориза я поеме се оттегля от огъня изцежда се, ако има течност и се размесва с каймата, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, ситно нарязан магданоз.
Вариант 2 за бърз вариант на плънка без запържване:
Лука се нарязва на ситно и към него се добавят каймата, подправките, солта и ориза. Омесва се добре.
Пълнене и печене:
Пиперките се почистват от семето, измиват се, цепват се в долния край/ прави се прорез с нож откъм острата им част/ и се пълнят с избраната плънка. Топят се в брашно откъм отвора и се подреждат плътно в тава една до друга. Внимателно се добавя гореща вода (с Вегета или друга зеленчукова подправка) малко над половината им. Пекат се на 200 градуса, около 1 час, покрити с алуминиево фолио, като се обръщат веднъж и при необходимост се долива вода.
Застройване на чушките:
Като са готови се изваждат от фурната и върху тях се изсипва застройка, приготвена по следния начин:
Яйцата се разбиват с брашното и киселото мляко в малка тенджерка. Разреждат се внимателно с половината горещ сос от ястието и се тенджерката се поставя на котлона. Бърка се докато кипне и след това до получаване на гъста смес. Изсипва се върху чушките се разклаща, за да се смеси с останалият сос.
Канди , страхотно си ги поднесла пиперките ! Който и да е измислил начина на сервиране ти си най-добрата му ученичка :)!А на мен така с този сосец са ми любими ! Прегръдки и топла и уютна вечер !
ОтговорИзтриванеОххх и тука вкусотия пак Божееее.. как да отслабна ..:)
ОтговорИзтриванеТолкова са ти привлекателни и с това сосче ,чудни са станали.
Прегръщам те силно!
Какви диети, Зиче, то само с гледане започвам да качвам. Усещам се просто с този кулинарен блог просто загазих:):):)И откъде ви открих всички вас: отвсякъде вкусотии. Ивана, благодаря ти:). Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПочвам да слюноотделям много сериозно! Толкова много обичам такива пиперки, обаче пусто в Англия само тип камби има. Но ще се пробват задължително!
ОтговорИзтриванепо голяма глупост,не бях чела. В Англия ако няма чушки за пълнене,отидете в Африка:-))
ИзтриванеХаресвам ги със сосче пълнените чушки и винаги ги правя така.Твоето сервиране много ми харесва-благодаря за идеята,мила...
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Канди, просто класика. Много са апетитни и чудесно поднесени. Браво!!!
ОтговорИзтриванеКенди,....толкова мило и топло ми стана на душата , ...от твоята прекрасна рецепта и снимки! Благодаря ти! Сосчето , с което си ги заляла , изглежда много вкусно- явно пропорциите на застройката са чудесни! ... Поднесла си ги - по невероятно изискан начин...
ОтговорИзтриванеЖелая ти много творчески идеи през Новата година и...бъди точно такава, каквато си!Прегръдки!
Диди, благодаря, че се отби, да ти изпратя семенца, да им покажеш какво е чушка:)
ОтговорИзтриванеЖиве, Елена, благодаря и на вас! Албена, разчуствах се от топлите ти думи! Благодаря на всички ви!
Значи като, човек който търси рецепта, Цитирам
ОтговорИзтриванеПържете 3 минути и прибавете ВОДАТА !!!! Колко Вода !!!! Четох 5 пъти продуктите няма, колко вода да сложа.Сложих очилата пак 5 пъти чета пак няма ???? !!! Ок сложих така колкото ми казах звездите.Напълних чушките с сместа пекох 1 час извадих ги пълна повърня /много воднисти станаха/ Ужас.Използвайте акъла си, когато пишете рецепти, препрочитайте ги, представяйте си действието преди да постнете рецепта.Задните части ги ползвайте само да стоите върху тях.Страхотна рецепта Канди час и половина труд, и продуктите заминаха в кофата. Мисли другият път като пишеш.
Разбирам, че сте ядосани, защото не са ви се получили нещата, но ако има нещо неясно в рецептата, по-добре питайте, вместо да пишете такива коментари. Да, пропуснала съм количеството на водата и предполагам, че вие сте сложили повече от необходимото, затова са станали воднисти. Сега ще я добавя. Рецептата е тествана и от мен и от познати и е много вкусна. Останалите ви думи няма да коментирам. Желая ви приятен ден и успех със следващите ястия!
ИзтриванеДа, Извинявам се за гневния език. Като начинаещ готвач не знам много, и сметнах, че съотношението Ориз-Вода 1 към 4 или 1 към 3 се спазва винаги.Бях запържил вече лука и нямаше как да чакам отговор.Довечера ще направя втори опит и ще пиша за резултата.Другия път ми теглиш майната, като те храня.Благодаря за коригираната рецепта и добрия ви тон.
ОтговорИзтриване:):):), няма проблем, наистина, пропуска е мой, неприятно е да съсипеш продуктите. Наистина всички рецепти тук съм тествала лично и не е имало проблем при мен, затова и харесвам коментарите, виж сега добавих водата в рецептата, преди някой друг да сгреши:):):). По принцип и класическият начин е да не запържваш нищо, направо да напълниш чушките със смес от кайма и ориз и подправки и да ги сложиш в тенджера с вода да се сварят, затисни ги с една чиния отгоре и ги вари на среден огън. Както ти е по-лесно, на нас тази рецепта ни е по-вкусна, затова така ги правя. Хубава вечер и успех с другите рецепти, преди години и на мен ми беше трудно.
ИзтриванеЕх макар и с закъснение и не, както обещах искам да коментирам рецептата.Пиперките станаха невероятно вкусни :) .Моето мнение не може да се компрометира, защото аз наистина тествах рецептата.Вечерята беше оценена положително и от хората, на които сготвих :). Благодаря.
ОтговорИзтриване:)много се зарадвах, наистина, радвам се, че са ви харесали, много са вкусни! В крайна сметка, можеше и от първият път, ако не бях пропуснала водата:), но здраве да е!:) Честита Баба Марта и ти благодаря, че сподели резултата!
Изтриване