Страници

Пълени чушки с телешка кайма и ориз


Класически български пълнени чушки, приготвени в тенджера. Понеже често попадам на едри чушки, от които 2 бр могат да глътнат 500 гр кайма:), вече ги пълня по този начин. Освен това пуснах няколко сушени домати в бульона, защото повече харесвам сушени пълнени чушки, но точно по това време е малко трудно вече да се открият. Доматчетата свършиха чудесна работа:).
Друг класически вариант на пълнени чушки, само че приготвени на фурна: тук.




Продукти:
5-6 дълги едри чушки
400 гр телешка кайма
1 средна глава лук
2 с.л. ориз
сол
черен пипер
подправка за барбекю
сушени мариновани в зехтин домати
брашно за потапяне на чушките

1 яйце
2 с.л. брашно
4 с.л. кисело мляко


Приготвяне:
Чушките се измиват, дръжката се отстранява и се почистват от семенниците. Нарязват се на 3 части, да се получат като коминчета за пълнене.
Каймата, нарязаният на ситно лук, ориза,солта и подправките се омесват добре. В ръка се взима част от каймата, прави се на топка и с нея се пълнят чушките. Потапят се от двете страни в брашно и се подреждат в тенджера една до друга. Добавят се сушените домати и се налива студена вода, над нивото на чушките. Добавя се 1 с.л. сол. Тенджерата се слага на котлон да заври, температурата се намалява и ястието се вари на среден огън под капак до готовност. Не трябва да се вари силно, защото чушките се разкъсат. След като се сварят чушките се застройват:



Яйцето, брашното и млякото се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавя по малко от бульона, като непрекъснато се бърка.
След това горещата вече застройка се изсипва върху чушките и се оставя на котлона докато заври, като тенджерата се разклаща.


5 коментара:

  1. Кате,
    правя ги на фурна пълнените пиперки, но без сос.Виждам,че така правят сос по заведенията за хранене - с кисело мляко.Явно сега този вариант е по - добър.Аз не използвам и брашно, не потапям отворите на пиперките в брашно - въпрос на личен избор.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна идея, Кате, изглеждат разкошно - слънчево цветни и много апетитни.
    Успяващ да откриеш и акцентираш вкуса и красота на храната.
    Поздрави за теб и благодаря за чудесните нови рецепти!

    ОтговорИзтриване
  3. Егати лесното: с две чушки, режеш ги на 4 и вечеря за цялото семейство;) А не пълниш едни дребоси два часа;) Шегувам се, Бонбон, обаче верно, що се пънеш да ги смаляваш? Да менкаме, аз съм навита да храня с една чушка цяло семейство :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че чудна класика! Точно такива със сосче ги обичам. Но и аз като Мъхчето, ако може с по една чушка цялото семейство да нахраня :)

    ОтговорИзтриване
  5. По български вкусно....със сосче още по-вкусно!

    ОтговорИзтриване