Страници

🍒 Черешов щройсел сладкиш 🍒


Kirschen streusel kuchen - сладкишът, който представям днес е много популярен в Австрия. Тематично за сезона е с череши, но може да се направи и с други плодове, също може да се направи и без пълнеж от крем, тогава съответно количеството на черешите трябва да се увеличи. Щройсел (ронлива смес) е покритието върху сладкишите, което представлява наронени трохи от маслено тесто.



Продукти:
за 20 см форма

тесто:
100 гр меко краве масло
50 гр захар
1 яйце
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер


щройсел покритие:
75 гр брашно
50 гр захар
60 гр разтопено масло
пълнеж:
250 гр извара фина
2 яйца
1 ванилена захар
3 с.л. захар
3 с.л. ванилов пудинг с варене Др Йоткер / на прах/

1 купа череши, без костилки



Приготвяне:

Фурната се включва да загрее на 200 градуса.

Щройсел:
Продуктите за поръската (щройсела) се омесват, тестото се оформя на топка, завива се в стреч фолио и се прибира в камерата на хладилника.

Блат: Маслото и захарта се разбиват на крем, добавят се яйцето като се разбива добре.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа, като се разбърква с шпатула.

Плънка: Изварата, яйцата, пудинга, ванилената захар и захарта се разбиват добре.



Тестото се разстила с в намаслена или застлана с хартия за печене тава. По желание краищата могат да се издигнат като като борд.
Кремът се изсипва върху блата. Отгоре се поръсва с черешите, а най-отгоре се настъргва или претрива с ръце твърдото тесто за поръската.

Щройсел сладкиша се пече за около 40 минути на 200 градуса в предварително загрятата фурна, изважда се и се охлажда във формата.


2 коментара:

  1. Чуден е Кате! Грабвам си едно парченце!
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    този сладкиш ми напомня за вкусните и интересни полски сладкиши.Навремето наша позната - полякиня правеше точно такъв сладкиш - с маслени трохи отгоре.Прекрасен става и много ефектен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване