Страници

🍒 Торта Шварцвалд(Черна гора) 🍒


В сезона на черешите представям още една класика. Торта Шварцвалд (Черна гора), с немски произход. Изключително лесна, много вкусна и ефектна.
Приготвя се с какаови блатове със сметана и череши. Може да се направи от 2 или повече блата, както и с пресни череши, череши от компот, кандирани или мараскино.




Продукти:
за 18 см тортена форма с падащ борд

3 яйца
5 с.л. захар
75 мл олио
75 мл вода
1 пълна ч.л. бакпулвер
2 с.л. натурално какао
100 гр брашно
1 с.л. кирш (вишновка, черешов ликьор)

250 мл сладкарска сметана за разбиване (желателно животинска)

1 купа череши без костилки
3-4 с.л. захар

1 млечен шоколад


Приготвяне:
Черешите се поставят в касерола и върху тях се изсипва захарта. Оставят се на котлон да се варят, като пяната се обира. Целта на варенето е да омекнат и да се подсладят. за десетина минути са готови. Оставят се да се охлаждат.

Олиото и водата се смесват.
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват в купа.

Яйцата се разбиват със захарта на крем. Към тях се добавя 1/2 от сухата смес, разбива се с миксер на най-слаба степен, внимателно се налива течната смес, киршът, отново се разбива, добавя се останалата суха смес и финално се разбива до хомогенност.


Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кекс, или застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути ( до суха клечка).
Изважда се и се оставя да се охлади.

Сметана се разбива с миксер.

Блатът се разрязва на две. В тортената форма с падащ борд се поставя първият блат. Покрива се с черешите (няколко се оставят за декорация). Нанася се сметана, отгоре се поставя вторият блат и тортата се покрива със сметана. Прибира се в хладилник за 1 час. Изважда се, отстранява се ринга и тортата се измазва отстрани със сметана. Отгоре също се декорира с розички от сметана. Върху тях се поставят череши.
Шоколада се нарязва на тънко с нож, имитирайки кора на дърво и се изсипва в центъра на тортата. Отстрани също се декорира с шоколад.




3 коментара:

  1. Страхотна е, Кате! Преди две години за РД ми правих такава, само че веган, защото постех.
    Страхотна е! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм я ,Кате, наистина е страхотна и лека на вкус! Твоята изглежда божествено!

    ОтговорИзтриване
  3. Впечатляващо нежно, красиво и ефектно предложение, Кате -
    тортата е страхотна, а в твое изпълнение - вълшебна!
    Благодаря за удоволствието, поздрави с пожелания за едно вдъхновено и вълнуващо лято!

    ОтговорИзтриване