сряда, 27 април 2016 г.

Торта "Златната кокошка"


С тази публикация показвам лесна идея за декорация на Великденска торта с готови шоколадови фигури. Едната тема е с кокошката и яйцата - като тази, а други които биха могли да се осъществят са: с шоколадово зайче и морковчета от фондан, със зайче и яйца, само с яйца и т.н.
Тортата е с блат по тази рецепта, като замених лешниковото брашно с бадемово, използвам готов крем за сладкиши на Др. Йоткер.




Блат:
Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
175 гр натурален шоколад
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер Др. Йоткер
60 гр бадемово брашно / използвам на "Алнатура"
5 белтъка
щипка сол

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта и към тях се добавят един по един жълтъците като се разбива непрекъснато с миксер.
Шоколада се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня и се добавя към сместа, разбърква се.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с бадемовото брашно. Добавя се от тази смес към маслената, като се разбърква непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Белтъците се разбиват със солта на сняг и се добавят към другата смес, като се разбърква с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно се издърпва, за да не спадне обема.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Блата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Изважда се и се оставя да се охлади, след което се разрязва на две напречно.


Крем:
1 пакетче крем за сладкиши Др. Йоткер без варене + необходимите мляко и пудра захар, посочени на опаковката.
Кремът се приготвя според указанията.

Едната част на блата се поставя във форма с падащ борд. Върху нея се нанася крем, след което се поставя другият блат. Тортата се прибира в хладилник, за няколко часа.


Покритие:
Продукти:
200 гр натурален шоколад
125 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло
Приготвяне:
Сметаната се налива в тенджерка и се загрява на котлона, на средна степен. Когато кипне се отстранява от котлона и към нея се добавя натрошеният на парченца шоколад. Разбърква до еднородност. Добавя се кравето масло и се разбърква до получаване на гладка смес.
Кремът се оставя да се охлади на стайна температура, като се разбърква от време на време.


Тортата се изважда от хладилника, отстранява се борда на формата и тортата се залива с шоколадовият ганаш. Ако остане от него, може да се използва за декорация (ако е течен, може да се остави още да стегне).
Тортата се прибира в хладилник за няколко часа.
Изважда се и се декорира с шоколадовите фигури.







6 коментара:

  1. Чудесна торта! Вкусна, идейна, красива, бърза, празнична!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива, Кате! Най - красивата великденска торта, която съм виждала!
    Прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникална е, Кате!Яйчицата захарни фигурки ли са или ти прави? Ужасно са сладурски! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна торта, Кате,
    бадемов блат, фин крем и шоколад - разкош от вкус, аромат и визия!
    Поздрави за теб и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова сладка торта, с тази шоколадова кокошчица, а и с тази комбинация от вкусове!
    Поздрави и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитна и шоколадова торта, Кате!
    Всички фигурки допринасят идеално за великденската тематика!
    Весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване