събота, 4 юни 2016 г.

Sex in а pan


Едно доста шантаво име за сладкиш:)
Няма да го превеждам, че ще ми сложите червена точка:))). Не съм сигурна точно каква е историята на този сладкиш, но на много места прочетох, че се смята, че името е вследствие от печатна грешка и че всъщност е било "шест в тигана - six in a pan".
Сладкиша ме впечатли от пръв поглед - хрупкав блат и много крем.
Разгледах доста рецепти, за да установя, че всеки го прави по различен начин, шестте слоя не винаги са налице, блатът е хрупкав, като за чийзкейк, понякога с печене, друг път без, кремовете са различни, но най-често присъстват пудинги - ванилия и шоколад, пласт с крема сирене, сметана, настърган шоколад на финал, добавят се плодове и т.н.
Аз спазих първоначалната идея за шестте слоя и ето как го направих:






Количеството на продуктите е ориентировъчно. Тяхната промяна ще доведе до разлика във височината на пластовете. Съветвам ви да направите сладкиша с по-ниски пластове, тъй като в моят прекалих малко:))) и ми беше доста трудно да го нарежа. Това разбира се не повлиява на вкуса. Също така на снимките се преливат пласта с крема сирене и пудинга ванилия, но са там и двата:)))

Продукти:
Пласт 1:
Около 15 бр. обикновени бисквити или други
80 гр краве масло / или количество достатъчно, за да се получи добра смес за блат/
2 с.л. бадемово брашно / смлени ядки/

Пласт 2:
200 гр крема сирене
3 с.л. пудра захар

Пласт 3:
1 пакет пудинг ванилия с варене Др. Йоткер
3 с.л. захар
400 мл прясно мляко
около 50 гр краве масло

Пласт 4:
1 пакет пудинг с варене шоколад на Др. Йоткер
3 с.л. захар
400 мл прясно мляко
около 50 гр краве масло

Пласт 5:
около 100 мл Сметана сладкарска за разбиване

Пласт 6:
100 гр млечен шоколад


Приготвяне:
1: Бисквитите се смилат на ситно, разбъркват се с маслото и бадемовото брашно. Сместа се изсипа в празвоъгълна кутия или форма за сладкиш. Разнася се равномерно и се притиска към дъното.
2: Крема сиренето се разбива с миксер с пудрата захар. Нанася се равномерно върху бисквитената основа. Прибира се в хладилник.
3: Пудинга се приготвя според указанията на опаковката, но с по-малко прясно мляко (400 мл). Когато е готов към него се добавя маслото и се разбърква. Покрива се плътно със стреч фолио, да не хваща коричка и се оставя да се охлади на стайна температура. След това се нанася равномерно върху сладкиша и той отново се прибира в хладилник, докато стегне.
4: Пудинга се приготвя според указанията на опаковката, но с по-малко прясно мляко (400 мл). Когато е готов към него се добавя маслото и се разбърква. Покрива се плътно със стреч фолио, да не хваща коричка и се оставя да се охлади на стайна температура. След това се нанася равномерно върху сладкиша и той отново се прибира в хладилник, докато стегне.
5: Сметаната се разбива и се нанася върху стегнатият вече сладкиш.
6: Шоколада се настъргва или нарязва с нож и се поръсва върху сладкиша.





8 коментара:

  1. Това изглежда божествено вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен десерт! Като го видях във фейсбук, малко се озадачих на името, но сега като го обясни - всичко стана ясно. :))
    Изглежда наистина убийствено вкусно и ароматно !
    Поздрави и усмихната неделя, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, както казва Светлето, този сладкиш май е божествено вкусен!
    Обичам кремчета и сладкиша много ми допадна. :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда разкошно, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    много богат и интересен сладкиш.Богат на различни по вид кремове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен сладкиш, Кате и ...:)
    Честита награда,много се радвам за теб!
    Поздравления, с пожелания за още вдъхновение, признание и лично удовлетворение!

    ОтговорИзтриване
  7. СТрахотен сладкиш, Кате! Много ми харесват и ш естте слоя и със сигурност ще си го направим у дома, само да довършим чийз кейка :)
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Мнооого апетитно! Не може да не се опита! Хубаво и безгрижно лято ти пожелавам, Кате!

    ОтговорИзтриване