вторник, 22 ноември 2016 г.

Боб с пушени ребърца, пържен бекон и печени филийки


Снимката ми е вечерна, но записвам рецептата, защото наистина се получи вкусно. Всъщност това не е новост - класиката боб с ребра, но с лек фюжън елемент от пържено беконче и печени филийки. Рецепта, приготвена с български боб от серията "Имало едно време" на любимата ми марка за зърнени култури и варива "Крина". Продукт, произведен в района на Добруджа и Плевен.




Продукти:
1 купа с боб Крина
около 200 гр пушени ребърца с кокал
1 глава лук
1 домат
1 морков
1 резен глава целина
стрък праз
1 суха пиперка
100 гр фино нарязан пушен бекон
няколко филийки хляб, бретцели или др.
сух джоджен
сол, на вкус
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
олио

Приготвяне:
Бобът се измива и се поставя в тенджера, налива се вода. Поставя се на котлон и след като заври, водата се изхвърля, бобът се измива и се налива чиста вода(около 2 л). Тенджерата се похлупва и отново се оставя на котлона да се вари за около 1 час. Добавят се пушените ребра, нарязаните зеленчуци, цялата суха пиперка и всичко се вари до готовност. В тиган се загрява около 50 мл олио и в него се запържва брашното до светло златист цвят, като се разбърква, добавя се червеният пипер и веднага се отстранява от котлона да не загори. Запръжката се изсипва в бобената чорба и се разбърква много добре, овкусява се със сол, добавя се джоджена. Връща се на котлона и ястието се вари още десетина минути, като се разбърква от време на време.

Тънко нарязаният бекон се запича на леко намаслен тиган с незалепващо покритие. Филийките хляб също се пекат в същият тиган. Бобът се сервира с печен бекон и филийки хляб.



7 коментара:

  1. Охааа, време е за предпразнични софри :) Страаашен изглежда, направо го подуших!

    ОтговорИзтриване
  2. На тази класика немога да устоя, Кате!
    Поздрави и прегръдки за вкусното предложение!

    ОтговорИзтриване
  3. Con solo leer el título ya tengo apetito es muy irresistible,buenísimo plato,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    типично зимно ястие, много любимо особено на мъжете.Чудесно поднесено и снимано.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, мога да мина и без боба, дз знаеш:) Чуден е станал!

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитна купичка, нареждам се и аз ;) Страхотно попадение с бекон и препечени филийки! Прекрасна вечер, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. О, много любимо, а така обогатен е супер!

    ОтговорИзтриване