Страници

2018 - годината на Жълтото земно куче


На 16 февруари 2018 година според Китайският календар настъпва годината на Жълтото земно куче. Като любители на кулинарните пътешествия не пропуснахме да направим едно тематично и сега, посрещайки Китайската Нова година. Някои от рецептите съм публикувала, затова ще посоча само линк към тях, новото тук са Задушеното червено свинско месо, както и вариант на Хрупкава патица по Пекински, но приготвена с патешки гърди. И двете рецепти са много сполучливи и вкусни. Тъй като патешките гърди по Пекински се поднасят най-често в едни специални китайски палачинки, за които нямах време в момента, ще запиша рецептата, за да ми е под ръка:).
Още азиатски рецепти може да откриете тук.





Менюто





1. Пържени спагети по китайски - Рецепта



2. Пролетни ролца (тези са готови, само ги изпържих, но рецепта, по която може да се приготвят съм споделяла тук)



3. Пържен ориз със зеленчуци и яйца - Рецепта




4. Задушено червено свинско месо

Hong Shao Rou
Традиционно задушено ястие от свинско месо, чийто яркочервен цвят символизира успеха. Вкъщи много се хареса.


Продукти:
Парче бекон, нарязан на равни кубчета (около 600 гр)
1/4 ч.ч. захар
1 стрък праз лук, бялата част нарязана на филийки
резен джинджифил, нарязан на ситно
1 звездовиден анасон*
1 пръчка канела
2 скилидки чесън, нарязан на филийки
1/4 1.1. соев сос
1/4 ч.ч. китайско оризово вино( сухо Шери или в краен случай и бяло вино)

*Лично за мен ароматът на анасон е доста силен. По тази причина отбелязвам както е по рецепта, че се поставя с останалите продукти, но аз го поставих единствено за декорация.
В тенджера на котлон се оставя вода да заври, месото се пуска вътре и се бланшира за 5 минути, като пяната се отделя.
Изважда се и се подсушава много добре.
В дълбок тиган се загрява 3 с.л. вода и към тях се добавя захарта. Бърка се непрекъснато на средна температура, докато се сгъсти и добие светъл карамелен цвят, за около 4 мин. Добавя се месото и тиганът се разклаща, така че месото да се покрие отвсякъде с карамел. Добавят се лукът, джинджифила, *анасона, канелата и чесъна. Готви се около минута. Наливат се соевият сос и виното и се готви още около минута. Наливат се 3 ч.ч. вода и когато ястието заври температурата на котлона се намалява и съдът се покрива частично с капак. Готви се за около 50-60 минути, като се разбърква от време на време. Месото се изважда в чиния, а сосът се охлажда, за да може мазнината да се отдели на повърхността и да се отстрани. Чистия сос се връща на котлона и се вари докато се сгъсти за около 10 минути. Месото се връща в тенджерата при соса, за да се затопли.
По желание се поднася върху ориз.

5. Бърза хрупкава патица по пекински (Патешки гърди)


Продукти:

1 бр (200 - 250 гр) патешки гърди
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. бяло вино
малка щипка от подправката 5 аромата

Продуктите се смесват и месото се овалва хубаво в тях. Месото се поставя с кожата нагоре, в някакъв съд, в който долната част да е в маринатата, а горната с кожата да остане без. Оставя в хладилник за няколко часа, за да може кожата да изсъхне. В тиган на средна степен се загрява 1 с.л. масло и месото се поставя с кожата надолу и се пече за между 5 и 8 минути до зачервяване. По време на печенето тиганът се разклаща, така че гърдите да се омазняват. Обръщат се и се пекат още за около 5-8 минути. Изваждат се и се оставят да си починат за 15 минути, след което се нарязват на тънки филийки. Ако парчето месо е много голямо може да се запече след пърженето за кратко в загрята на 200 градуса фурна.


Китайски палачинки/ Mandarin pancakes

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. сол
1 ч.ч. вряла вода
сусамово олио

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и към него се добавя солта. Постепенно се налива врялата вода като се бърка с лъжица и се прави тесто. Меси се 5 минути на плот и се връща в купа, покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути. От него се правят 12 топчета, леко се притискат като диск с ширина около 5 см. Дисковете се слепват два по два като между тях се намзва сусамово олио или обикновено масло. Разточват се на кръгове с диаметър 18 см. Пекат се на леко намаслен загрят тефлонов тиган за 30 секунди или докато се образуват мехури и няколко златисти петна. Обръщат се още 30 секунди и така между двете палачинки се образува нещо като джоб. Готовите палачинки се охлаждат за 30 секунди и се разделят внимателно. Покриват се с топла кухненска кърпа. Ако са студени, могат да се загреят на пара за 30 секунди-1 минута. Във всяка палачинка от към незапечената страна (т.е. тази която е била слепената страна) се поставя специален сос и се добавят парчета патешко месо, завива се.

6. Панирани банани - Рецепта


7. Мандарини


8. Китайски бисквитки с късметче може да си направите по тази Рецепта


Желая ви щастлива година на Кучето, добро здраве и просперитет!

3 коментара:

  1. Очаквах тематичната ти публикация, Кате,
    но за пореден път съм изненадана, впечатлена и очарована...
    С благодарност за удоволствието, на свой ред ще ти пожелая
    освен здрава, успешна и щастлива година на Кучето,
    още много вдъхновение и лично удовлетворение - Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Кате! Взе ми ума с тази публикация.

    ОтговорИзтриване
  3. Боже, всичко това ли приготви...
    За мен - патешките гърди, моля:)

    ОтговорИзтриване