Страници

Панцанела


Салата Панцанела (Panzanella) е традиционно италианско ястие, което произхожда от региона на Тоскана. Тя е пример за селската италианска кухня, където основната идея е била да се използват прости съставки и да не се изхвърля нищо, включително стар хляб.
Историята на Панцанела датира от Средновековието, като първоначално е била вид салата, основно с хляб, лук и оцет. Доматите, които са съществена част от съвременната рецепта, са добавени едва през XVI-XVII век, когато те стават популярни в Европа след откриването на Америка.
Името “Панцанела” вероятно идва от думите “pane” (хляб) и “zanella” (чиния или купа), което подсказва какво представлява основата на ястието.
Традиционната Панцанела включва основно:
-Стар хляб, който се накисва във вода, за да омекне, след което се изстисква.
-Зрели и ароматни домати.
-Червен лук, най- често нарязан на тънки филийки.
-Краставици, за свежест.
-Студенопресован зехтин и бял оцет.
-Пресен босилек, сол и пипер.
С течение на времето рецептата се е развивала и различни региони на Италия добавят свои местни продукти като аншоа, каперси или маслини. Някои версии включват и чушки или сирене( Моцарела и Пармезан). Основната идея обаче остава същата – прясна, лятна салата, която комбинира сезонни зеленчуци и стар хляб.
Панцанела обикновено се сервира студена, което я прави идеален избор за летните месеци. Тя е чудесна както като предястие, така и като гарнитура към ястия на скара или морски дарове.





Продукти:
2 филийки стар хляб
1 глава червен лук
1 домат
½ краставица
зехтин
сол
оцет
босилек
пармезан, по желание

Приготвяне:
Хлябът се накисва за 1/2 час във вода. Изважда се, отцежда се и с ръце се натрошава на трохи. (Друг вариант е да се нареже на кубчета и след това да се накисне във вода и отцеди.)
Доматите и краставиците се нарязват на кубчета, а лука на тънки полумесеци.
Хлябът, заедно с доматите, краставиците и лука се разбъркват в купа, овкусяват се със зехтин, сол и оцет.
Салатата се декорира съ свеж босилек и се поръсва по желание с пармезан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар