Обожавам броколи, карфиол и подобни. Мога да ги хапна дори и само сварени със сол, често ги приготвям запечени с Бешамел сос или сирена.
Продукти:
1 малка глава броколи (свежи или замразени)
100 мл готварска сметана
100 мл прясно мляко
3 с.л. масло
синьо сирене
сол
черен пипер
вид сирене, Пармезан или кашкавал за поръсване по избор
*Може да се използва и само готварска сметана( млечна сметана).
Приготвяне:
Броколите се накъсват на розички и се сваряват за десетина минути във вряща подсолена вода. Ако използвате микс, накъсайте карфиола и броколите на розички, моркова нарежете. Изваждат се и се отцеждат.
Приготвя се заливката:
В съд на котлон се загрява маслото, добавя се синьото сирене.
Разбърква се, наливат се млякото и сметаната и се вари, като се разбърква на слаба степен на котлона, до леко сгъстяване.
Посолява се и се подправя с черен пипер.
Сварените броколи се изсипват в намаслена тавичка и се заливат със соса.
Пекат се във фурна на 180 – 190 градуса за около 30-40 минути.
Кашкавала( сиренето) се настъргва и тавата се връща във фурната да се запече до златисто.
Тази рецепта може да се изпълни с микс от броколи, моркови и карфиол, а пък и броколите може да се заменят с карфиол.
Много,много любимо,особено с бешамел и сирена,мммммм...фантазия!Даже съвсем скоро правих подскокоросана от Мариетка!
ОтговорИзтриванеБодвам си една розичка с голям мерак,Кате!
Хубава нова седмица пожелавам!
И аз като тебе ,Канди много обичам броколи и карфиол :)! Рецептата ти е супер ,тъкмо си купих и синьо сирене с неясна все още цел и попадам на твоята рецепта .....ще я опитам :)!
ОтговорИзтриванеХубав следобед ! Целувки !
Това е едно от любимите ми ястия!
ОтговорИзтриванеНо моите домашни любимци, не си падат много по броколи :/
Ама ще взема да направя някой път.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Кенди, комбинацията от продукти ми е любима! Чудесно предложение! Хубава и продуктивна седмица!
ОтговорИзтриванеЕййй от кога не съм яла броколи, благодаря ти че сподели тази вкусничка рецепта :)
ОтговорИзтриванеМного го обичам и броколи, и ястието. Следващият път можеш да добавиш и нарязана на парчета червена чушка - още по-вкусно става. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеКанди, и аз ще си взема от чудесните броколи! И аз като теб много ги обичам приготвени всякак, но синьото сиренце определено много им отива!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и много усмивки тази седмица! :)
Това е любимата ми запеканка!Много обичаме броколи!Много полезна храна е!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Кате изглежда страхотно! Отдавна се каня да пробвам това ястие, но все не стигам до него, защото мъжете ще му се мръщят. Май е време да го приготвя за себе си :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Нещо напоследък броколите съм ги изгонила от моята кухня, ама то и толкова се задържам в нея, де :) Харесва ми, особено наличето на сиренцата и сметаната :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата :)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСупер ястие! Леко и приятно и добре, че са сирената, за да преглътна и броколите :) Весела седмица!
ОтговорИзтриванеПиша втори път, защото сръчните малки ръчички изтриха предния коментар с блъскане по клавиатурата :)
Чудесно е, Candy!
ОтговорИзтриванеMного обичаме броколи и у нас присъстват често на масата. Твоето ястие е много апетитно и предизвикателно, иска ми се да си сипя малко от него... :))))
Приятен ден, Candy!
Мале, това как го обичам!!! И аз като теб обичам броколи, карфиол и най-вече с такива поливки и сирена на фурна.
ОтговорИзтриванеПравя ги почти по същия начин само че с друго количество съставки - по усет, без рецепта:)
Чудни са твоите, чудни!
Черпя се рано , рано и добре, че вече закусих!:)
За първи път готвя броколи- запеканка. Обикновено ги правя като гарнитура - на пара, с масълце. Много ги ядем :) Ползвах Вашата рацепта, но дабавих и картофи на шайби по молба на детенце. Стана страхотно. Благодаря за рецептата:)
ОтговорИзтриванеО, наистина са чудни, радвам се, че и на Вас са се харесали! Благодаря Ви, че споделихте:) Идеята с картофките е страхотна, може и други зеленчуци да се добавят, все ще е вкусно:). Поздрави!
Изтриване