Страници

Лаврак със зеленчуци на фурна


Когато изпекох зеленчуците за Фритата, много ми допаднаха и реших сега за рибата да използвам подложка от зеленчуци, приготвени по този начин - със сол и зехтин. Иначе рецептата си е класика, може би - зеленчуци с риба на фурна - рибата може да е друга, зеленчуците също.





Продукти:
1 лаврак
Микс от зеленчуци: патладжан, морков, чесън, чушка, тиквичка
зехтин
черен пипер
сол
* розмарин


Почистете и измийте лаврака. Оставете го цял, като нарежете кожата на няколко места "на кръст".
Посолете и поръсете с черен пипер и добре натрийте рибата. Намажете със зехтин.
Нарежете зеленчуците на едро и ги посолете и полейте със зехтин. Разбъркайте ги добре.
Застелете хартия за печене в тава и изсипете зеленчуците. Отгоре поставете рибата и изпечете във фурна на около 180 градуса до готовност. По желание добавете розмарин.
Аз не загрявам фурната предварително.

* Ароматът на някои риби е доста силен и когато рибата се пече заедно със зеленчуците, често те поемат от соковете на рибата. Когато не искам това да се случи или ги пека последователно, или в една тава, но ги разделям в различни хартии за печене.










2 коментара:

  1. Супер е така рибката,Кате!Лавракът ми е един от любимите рибоци,а ти си го приготвила невероятно добре!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не съм фен на рибата и рядко хапвам, и най-често я правя печена на скара или пържена.
    Благодаря ти много за идеята. Ще се възползвам от нея, за да разнообразя менюто.
    Чудесни снимки... то човек и да не обича риба ще му се прияде :)

    ОтговорИзтриване