Страници

Димитровден с Ябълков бутер пай 🍏


Честит имен ден на всички празнуващи днес! Честит имен ден ♥! С пожелания за здраве и нека Св. Димитър бди над всички! По традиция днес се поднася ябълков сладкиш. Моят е нещо средно между щрудел и пай:)



Продукти:
2 пакета охладено бутер тесто
1 кг средни ябълки
200 гр захар
2 с.л. канела
2 пакета ванилена захар
1 яйце
1 лимон
2 с.л. галета
1 с.л. краве масло


Приготвяне:
Галетата се запичат до леко златисто на тиган с масло, като се разбъркват.
3 ябълки се измиват, разполовяват, почистват се от семките и се нарязват на тънки филийки. Накисват се във 500 мл вода със сок от 1/2 лимон, за да не потъмняват.
Останалите ябълки се измиват, обелват, почистват се от семенниците и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се в купа със 100 гр от захарта, сок от 1/2 лимон, 1 с.л. канела, 1 пакет ванилена захар и галетата.


Бутер тестото се развива. От едното се изрязват лентички с ширина 2 см и дължина - късата страна на тестото. Поръсват се със смес от канелата, 100 гр от захарта и ванилената захар. Върху всяка лентичка се подреждат по 3-4 резена ябълки и се навиват на руло, като рози. Подреждат се изправени едно до друго по стените на тава, застлана с хартия за печене.

От другото тесто се изрязва кръг, с големина на тавата. Този кръг се поставя в центъра и краищата му към розите се повдигат като борд. В него се изсипват ябълките на кубчета. От останалото тесто се изрязват ленти, които се преплитат една в друга, изрязват се с големината на кръга, преместват се върху ябълките и се похлупват със стърчащите краища на долният пласт. От бутер тесто се изрязват тънки лентички, които се сплитат на плитка и с помощта на разбит белтък се залепват по краищата на вътрешният кръг. Ако има остатъци от бутер тесто може да се изрежат и листа, с които да се декорира паят. Намазва се с разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Моят се изпече за около 30 минути. Изважда се и се оставя да се охлади. Поръсва се с пудра захар и може да се поднесе с ванилов сос.




5 коментара:

  1. И тук отправям благопожеланията си към виновника за този разкошен сладкиш, Кате.
    Да ти е жив и здрав, да му е честито името и само добро да му носи!
    Щастливи бъдете!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, каква красота и вкусотия, Кате....Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е, Кате! Много нежен и чааак тук усещам ароматите му!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    много оригинален ябълков пай, достоен за именник.Много красиво подреждане на ябълките, тази година имаме толкова много ябълки и няма да пропусна да изпробвам този чудесен пай.Колко грама общо е бутер - тестото, което използва ? Честито на патерици на всички именници, да им е живо и здраво името !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Тук сядам и не мърдам без парченце, направо ме размекна тази гледка! Страхотен, ароматен, сочен и много вкусен, ама много, Кате!

    ОтговорИзтриване