Страници

Панирани цветове от бъз


От няколко години флоралната кухня става все по-популярна. Цветовете присъстват както в самата храна, така и в декорацията, използват се в салати, през основни ястия и десерти. До скоро единственото нещо, което бях приготвяла с цветове от дървесен бъз, беше сироп. През пролетта в някой заведения тук, предлагащи традиционна и домашна кухня се появиха панираните цветове "Frittierte Holunderblüten". Срещнах ги и в някои блогове. Изключително популярни са в кулинарните среди и аз също реших да опитам. Вкусът наподобява пухкава палачинка, но с аромат, което ме навежда на мисълта, че биха могли да се приготвят бухтички, палачинки, омлети и т.н. с тези цветове. Сместа за паниране може да бъде различна от моята.
Най-важното е цветовете много внимателно да бъдат измити преди консумация. Не е желателно под течаща вода, тъй като са нежни и струйката би могла да орони цветчетата.


Продукти:
няколко цвята от дървесен бъз
1 яйце
3 с.л. брашно
3 с.л. натурално нишесте
1 прахче ванилия или 1 пакет ванилена захар
щипка сол
около 50 - 70 мл вода(филтрирана, минерална)
1/2 ч.л. бакпулвер

за сервиране:
пудра захар
сладолед
мед
олио, за пържене



Приготвяне:
Цветовете от бъз се измиват внимателно. Най-добре това става в голяма купа с вода. Потапят се, раздвижват се във водата и се изваждат. Изцеждат се добре върху решетка или в гевгир. Яйцето се разбива със солта с телена бъркалка и към него се добавят останалите продукти. Разбърква се много добре, до хомогенност. При нужда може да се добави още вода или брашно.Олиото се загрява в касерола или по-дълбок тиган. Нивото трябва да е достатъчно, за да се потопят цветовете (дръжката стърчи). Цветовете се потапят в паниращата смес, отцеждат се от излишната и се пържат в горещата мазнина до зачервяване ( не се обръщат). Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар, мед и сладолед.

7 коментара:

  1. Кате,
    цветовете от бъз са много ароматични.Не съм ги панирала, но приготвям от тях сурови десерти.Панирани ги бях срещнала някъде в кулинарните блогове.Интересно и вкусно.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм хапвала такива цветове, Кате, но с удоволствие бих опитала от тези. Прекрасни са! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Много любимо!
    Панирала съм и акация, Кате, и тя у нас е май най-приемливият вариант на панирани цветове. Тази пролет си поиграх и с цветове от липа - вкусно е, но ако някой друг ги пържи, а на мен само да сервира, че мнооооооого пипкаво. ;)))
    А пък тиквени цветове колко е вкусно така, сладки, поръсени с пудра захар накрая и задължително със сладолед - върховно удоволствие!
    Вкусно и щастливо лято, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Това е типичен пролетен сватбен десерт в Полша, упоменат е още в средновековните кулинарни хроники, днес все още се спазва тази традиция само в в старите територии на Прусия
    Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, много ти благодаря за този коментар! Винаги се радвам да науча повече за рецептите и техните истории. А тази е доста романтична. Поздрави!

      Изтриване
  5. Това е класически сватбен десерт в Полша от векове, обикновено сватбите са май-юни. Поздрави
    Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси, да, това е много интересно.
      *По-нагоре коментара от 2017 дали е твой, тъй като е със същата информация?
      Поздрави, Екатерина

      Изтриване