Страници

Торта "Рафаело" / Rafello cake


Торта "Рафаело" е изключително нежна и ароматна. Впечатлява с елегантната си визия, а същевременно е непретенциозна. Съществуват различни варианти за изпълнение, като всеки я пречупва през своя поглед и вкус, но декорацията от бонбони "Рафаело" е задължителна. Аз я направих с маслени блатове, с лешниково брашно и Маскарпоне крем.




Продукти:

За блатовете:
Всички продукти трябва да са със стайна температура!
  • 300 гр меко краве масло 
  • 300 гр захар кристал
  • 350 гр бяло брашно
  • 50 гр смлени лешници(на брашно)
  • 6 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 3 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сол
  • прахче ванилия

крем:
  • 200 гр бял шоколад
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 250 гр маскарпоне
  • 250 гр течна сладкарска сметана

декорация:
  • 1/2 ч.ч. кокосови стърготини
  • Бонбони Рафаело

 


Приготвяне:
Блатове:
Брашното се пресява в купа с лешниковото брашно, бакпулвера, ванилията и солта.
В друга купа се разбива маслото със захарта до побеляване.
Добавят се яйцата едно по едно, като всяко следващо се добавя, след като предходното се е усвоило напълно.
Постепенно се добавя сухата смес с брашното като се разбива с миксер, като бъркалките може да се сменят с приставки за тесто.
Добавя се прясното мляко и се разбива добре.
Блатовете могат да се изпекат в застлана с хартия за печене голямата правоъгълна тава на фурната, или да се пекат на 2 или 3 пъти в кръгла форма с диаметър 20 см. (180 градуса предварително загрята фурна).
Аз ги изпекох в голямата тава и след това изрязах в кръгла форма. От изрезките правя скалички и трюфели.
Изпечените блатове се изваждат върху решетка да се охладят.

Крем:
Шоколада се натрошава на малки кубчета, поставя се в касерола с млякото и се загряват на слаба степен на котлон, докато се разтопи, като се разбърква. Не трябва да се прегрява!
Маскарпонето се разбива в купа с телена бъркалка и при непрекъснато разбиване с телена бъркалка или миксер на слаба степен към него се добавя разтопеният в млякото шоколад.
В друга купа с миксер се разбива сметаната на сняг.
Разбитата сметана се добавя на етапи към Маскарпоненошоколадовата смес.
Прибира се в хладилник, докато се подготвят блатовете.

Сглобяване на тортата:
Редуват се последователно блат-крем... завършва се с крем, кокосови стърготини и бонбони Рафаело.


2 коментара:

  1. Разкошна е, Кате! Не се и съмнявам във вкуса!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    както торта, така и бонбони " Рафаело " са много нежни, красиви и вкусни.Великолепна, много красива торта.Перфектно изглежда.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване