петък, 8 септември 2017 г.

Домашен чипс /Homemade Chips


Имаше един период, в който вкъщи много често купувахме чипсове. След известно време обаче ни "втръснаха". Все по-рядко готовите варианти присъстват у дома, взимам предимно тип "Тортила" и "Начос". Не че не ми е по-удобно и бързо да взема пакет от магазина, но наистина са прекалено "тежки". И така в аналог на тези удоволствия се превърнаха пуканки, соленки, гризини и домашно приготвени чипсове. Последните могат да бъдат приготвени от каквито плодове и зеленчуци ви хрумне.
Не мисля, че има нужда от някаква рецепта, публикацията ми е по-скоро идея или вид подсещане.


Избраните продукти се белят (ако е нужно) и се нарязват на тънки филийки или пръчици. Това може да бъде направено със специално ренде или с белачка за зеленчуци, НО! Препоръчвам с ренде, тъй като еднаквостта е от голяма важност за равномерното пържене или печене на чипса. Възможно е по-тънките части да прегорят, а по-дебелите да не се получат хрупкави.
Нарязаните зеленчуци се изсипват в купа със студена вода и се измиват няколко пъти. Изваждат се и се подсушават с чиста кухненска кърпа.
Опциите за топлинната обработка са две: на фурна или на тиган, т.е. пържени или печени. И в двата случая стават хрупкави.
Ако се пекат на фурна се подреждат на един ред върху тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се със зехтин и сол и се пекат в предварително загрята фурна на 190-200 градуса. Следят се, защото са тънки и бързо се пекат.
За пържене в тиган се загрява зехтин и чипса се пържи до хрупкавост(степента не трябва да е най-висока, за да не изгорят). Задължително след пърженето чипса се отцежда върху кухненска хартия.

Може да се експериментира с различни подправки: черен и червен пипер, риган, босилек и т.н.
Чипс от сладки картофи и Топинамбур(земна ябълка)


                
Чипс от лилави картофи и тиква3 коментара:

  1. Чудесен е, Кате! И ние много го обичаме!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    предпочитам печения чипс, пържения поема повечко мазнина.Чудесен е за почерпки.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване