Страници

Домашен чипс /Homemade Chips


Имаше един период, в който вкъщи много често купувахме чипсове. След известно време обаче ни "втръснаха". Все по-рядко готовите варианти присъстват у дома, взимам предимно тип "Тортила", "Начос" и тези, които съдържат само картофки, сол и евентуално подправки. Не че не ми е по-удобно и бързо да взема пакет от магазина, но наистина някои от тях са прекалено "тежки" за нашият вкус. И така в аналог на тези удоволствия се превърнаха пуканки, соленки, гризини и домашно приготвени чипсове. Последните могат да бъдат приготвени от каквито плодове и зеленчуци ви хрумне.
Не мисля, че има нужда от някаква рецепта, публикацията ми е по-скоро идея или вид подсещане и разбира се за тези, които не знаят да покажа как се прави домашен чипс.





Как да си направим домашен чипс?


Избраните зеленчуци( картофи, моркови, тиква, цвекло, топинамбур)се белят (ако е нужно) и се нарязват на тънки филийки или пръчици. Това може да бъде направено със специално ренде или с белачка за зеленчуци, НО! Препоръчвам с ренде, тъй като еднаквостта е от голяма важност за равномерното пържене или печене на чипса. Възможно е по-тънките части да прегорят, а по-дебелите да не се получат хрупкави.
Нарязаните зеленчуци за чипса се измиват няколко пъти в студена вода, след което се изсипват в купа със студена посолена вода(на 1 ч.ч. вода - 1 ч.л. сол) и се накисват за 30 минути. Изваждат се и се подсушават с чиста кухненска кърпа.
Опциите за топлинната обработка са две: на фурна(здравословен чипс) или на тиган, т.е. пържени или печени. И в двата случая стават хрупкави, но все пак има някаква разлика както е между картофи на фурна и пържени картофи, нали?:).
Ако се пекат на фурна се подсушават много добре, разбъркват се със зехтин така, че добре да се омасли всяко парченце, подреждат се на един ред върху тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се сол. Пекат се в предварително загрята фурна на 150-170 градуса. Следят се, защото са тънки и бързо се пекат.
За пържене в тиган се загрява зехтин и чипса се пържи до хрупкавост(степента не трябва да е най-висока, за да не изгорят). Задължително след пърженето чипса се отцежда добре върху кухненска хартия.

Може да се експериментира с различни подправки: черен и червен пипер, риган, босилек и т.н.




Чипс от сладки картофи и Топинамбур(земна ябълка):




                




Чипс от лилави картофи и тиква:



Чипс от червено цвекло и сладки картофи, на фурна:


Ламиниран чипс ( по идея от тук)

Това е една много интересна и красива идея за приготвяне на чипс. Картофите се нарязват на тънки филийки с ренде или белачка за зеленчуци. Накисват се в купа с ледена вода и сол( на 1 ч.ч. вода - 1 ч.л. сол). Престояват 30 минути и се подсушават много добре.
Филийките се слепват две по две като се намазват с разбит с вилица белтък и между тях се поставят листенца от подправки, билки или ядливи цветя, притискат се добре. Външните им страни се намазват със зехтин. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, може да се поръсят с хималайска сол и се пекат в предварително загрята фурна на 150-170 градуса до хрупкавост. Ако е нужно може да се обърнат, но при мен не се наложи.
(Според оригиналната рецепта за слепване се използва зехтин, но при мен това не свърши работа, та разбих с вилица един белтък.)
Рецептата може да се изпълни и с други зеленчуци.



3 коментара:

  1. Чудесен е, Кате! И ние много го обичаме!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    предпочитам печения чипс, пържения поема повечко мазнина.Чудесен е за почерпки.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване