Страници

Сладкишът на Червената шапчица / Little Red Riding Hood cake


Има нещо, което присъства в почти всички детски приказки, анимации и филми и това е храната. Тя винаги е символ на уют и винаги за нея се разказва толкова вкусно, че няма как да не ни се прияде от гъбената супа на Златокоска, Кашата на Маша, или сладкишът на Червената шапчица.
Сладкишът, който носи Червената шапчица на баба си, не е описан в книжката, но аз от дете съм си го представяла семпъл, без декорации, типичен мамино-бабин сладкиш, но много вкусен. В него може би има и някакво сладко, по скоро от череши, асоциация може би заради червеният цвят, завит е в кърпа и пъхнат в кошничката. Въображението на всеки е различно и всеки би могъл да възпроизведе този сладкиш по свой си начин, с любимата рецепта от мама или баба.
Може би се чудите защо пък точно сега съм се върнала в детството и как пък точно за този сладкиш съм се сетила. Е, със сигурност снимките от една моя фотосесия в гората ще ви подскажат отговора. Благодаря на Иван, за красивите фотографии, както и на цялото ми семейство, че изпълняват понякога доста странните ми идеи, като в случая дълго обикаляне в търсене на перфектната за снимките гора:)!
Отблагодарих им се като направих този вкусен сладкиш за тях.




Преди да направя сладкишът потърсих в интернет дали някому е хрумнало да направи подобен. Срещнах на няколко места версии, но те се отдаличаваха от моята представа. Малко по-сложни за изпълнение и с червена глазура, което пък не ми се връзва, заради факта, че докато пристигне до бабата този сладкиш ще изцапа цялата кошничка. Най-вече сладкишите по темата са красиви торти, декорирани като приказка, но те са подходящи за парти и рожден ден.

Та като стана дума за това, идеята за Горско парти е чудесна и всякакви елементи от гората, преразказани чрез храната са чудесни и подходящи. Такива са например всякакви сандвичи, хапки, сладки и сладкиши, декорирани или направени под формата на гъбки, цветя, пеперуди и др. Тортата също съвсем не е задължително да е шедьовър, може да се направи съвсем обикновена торта, която да се декорира с цветя, пеперуди и др. Декорацията на партито естествено се свързва с темата гора, а за гостите биха могли да се измислят малки комплименти като някакви картонени кошнички, пълни с различни бонбони и лакомства. В интернет има много идеи, аз просто подсказвам.



Но нека се върнем към…



Сладкишът на Червената шапчица

Базовата рецепта на този сладкиш е Класически кекс с кисело мляко.

Продукти:
*за продълговата кексова форма

3 яйца
непълна чаша захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
бурканче сладко с цели череши



Приготвяне:
Черешите се изваждат от сладкото и се оставят в цедка или сито да се отцедят, докато се приготви сместа за сладкиша.
Фурната се включва да загрява на 180 с вентилатор(190 градуса без вентилатор).
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Добавят се олиото и киселото мляко, разбърква се, добавят се брашното, пресято с бакпулвера и солта. Всичко се разбърква много добре на бавна степен с миксера, или с дървена лъжица. Правоъгълна форма за кекс се застила с хартия за печене или се намаслява и поръсва леко с брашно. Сместа за сладкиша се изсипва във формата и отгоре се подреждат равномерно черешите, като леко се натискат да потънат, но без да се прекалява. Сладкишът се пече в предварително загрятата фурна, за около 30-40 минути, до суха клечка. Изважда се, оставя се да се охлади във формата за десетина минути, след което се изважда върху решетка до пълното му охлаждане. Поръсва се с пудра захар, а при поднасяне може да се гарнира с домашно сладко от череши.




Лъжичката, която виждате на снимките е със сцена от същата приказка, открих я преди време в антикварен магазин и това е другият повод, поради който се сетих за сладкиша, наистина исках да я покажа в подходящата рецепта, а сладкото е от мама.




11 коментара:

  1. Прекрасна си, Кате!
    По-хубава Червена шапчица не съм си представяла, и точно този е сладкиша в кошницата!
    Поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси, много си мила! Дали заради връзката с приказката, но сладкишът наистина стана много вкусен и някак вълшебен. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. И сладкишът, и Червената шапчица са убиец! Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, благодаря ти! Щури идеи ни хрумват понякога:) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Ех, Кате, като в истинска приказка! Слънчева и засмяна, както винаги! От кошничката с най-голямо удоволствие си взимам парченце :)
    Поздрави, Кате! И голяма прегръдка!
    Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албченче, наистина като в приказка бе всичко и гората и светлината бе някак магична, и сладкишът стана много вкусен. Поздрави!

      Изтриване
  4. Кате,
    прекрасна си в тази роля.Толкова си красива, чудесна ! А сладкишът е много красив.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря! Обожавам приказките, може би затова така се вписах в тази:). Прегръдки!

      Изтриване
  5. Кате, прекрасна си!
    Поздравявам те за идеята.
    Много ми хареса :)

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, останах без думи:)
    От къде ти хрумна, Кате, сценичен костюм, лъжичката...
    Заминавай за Холивуд, момичееее:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Веси, понякога нещата просто се случват, а това наистина са съвпадения, които в крайна сметка нямаше как да не доведат до тази публикация. Поздрави!

      Изтриване