Страници

Сочен шоколадов Бейлис пудинг


Преди години правих онзи прословут Английски коледен кейк, който се съхраняваше в кутия и напояваше с алкохол в продължение на месец. Получи се влажен, наистина, но едва ли бих повторила операцията, тъй като изисква време, съхраняване( по-скоро опазване) и търпение, съществува и риск, в който може дори да се развали. След това много ми се искаше да приготвя онзи Английски пудинг с варене, но заради сложността му и риска от провал така и не опитах. За това когато видях рецептата за този сочен Бейлис пудинг изобщо не му се чудех, а веднага го приготвих. Изключително лесен, бърз и се консумира веднага. Топъл е много, много вкусен, в комбинацията на топка сладолед е просто неустоим, а пък след престой наподобява вкуса на влажен сладкиш от типа на Браунис, но и доста различен с плътна, наситена текстура. Всъщност този тип пудинги се сервират топли, но както споделих, когато се охладят също са чудесни. Може да се приготви в тава, в кексова форма, във формички за мъфини, огнеупорни бурканчета. Аз го правих и в кексова форма и в мъфинови форми. Това, което мога да отбележа е, че ако се приготвя в малки съдове времето за печене се намалява. Ако пък се прекали се получават разкошни мъфини. Така или иначе всички печелят:).




Сочен шоколадов Бейлис пудинг



*Рецептата съдържа алкохол и не е подходяща за бременни жени и малки деца.


Продукти:
3 яйца
100 гр разтопено, но не горещо масло
50 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл Baileys Chocolat Luxe
250 гр бяло брашно
50 гр натурално какао
140 гр пудра захар
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
100 гр шоколад(черен или млечен)
2 с.л. ситно нарязан захаросан джинджифил(или от сладко)

125 гр кафява захар
2 с.л. натурално какао
275 мл вряла вода



Приготвяне:
Яйцата, маслото, млякото и Baileys Chocolat Luxe се изсипват в купа. Разбиват се с телена бъркалка.
Сухите съставки(брашно, какао, пудра захар, бакпулвер и сол) се пресяват и разбъркват в друга купа. Към тях се добавя течната смес. Разбърква се добре с телена бъркалка или с миксер, но на ниска степен. Шоколада се нарязва на ситно и се добавя към сместа. Тук е момента да се добави и джинджифила (по желание). Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в намаслена тавичка, форма за кекс, мъфини или др. Важно е да се остави свободно разстояние, защото сместа се надига.
Какаото и захарта се смесват и се поръсват равномерно върху пудинговата смес. Отгоре се налива водата, като това се прави през лъжица, за да не е директно.
Пудинга се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 35 минути. Изважда се и се поднася топъл със сладолед.
Консумирайте отговорно!



8 коментара:

  1. Разкош! :) Точно такава сладост ми се яде в момента,Кате ... Тази хапка от последната снимка е за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иринка, ще се договорим:) Споделям с удоволствие с теб! Поздрави!

      Изтриване
  2. Звучи точно по мой вкус! Обичам горещи десерти в компанията на сладолед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, съчетанието е супер, това ги прави подходящи за всеки сезон. Поздрави, Бети!

      Изтриване
  3. Ехе, какво ме чакало тук, неустоимо...особено в близък план...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина неустоимо!:) Обожавам сладкиши с такава текстура. Поздрави, Веси!

      Изтриване
  4. Обичам такива десерти - неустоимо предложение, Кате,
    страхотна рецепта с много красиво и апетитно представяне!
    Благодаря за този разкош, адмирации за теб и прекрасно лято

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Радвам се, че чрез снимките съм успяла да предам и вкусовите качества на пудинга, като добавим и факта, че при мен снимането е много бърз процес, тъй като сме доста нетърпеливи:), но е разкош наистина, няма кой да чака:). Поздрави и от мен и вдъхновяващо лято!

      Изтриване