Страници

Сезонна кухня: Шницел от карфиол със сос Тартар


Наближили ли есента, пазарите се изпълват със сезонни плодове и зеленчуци, в жълто-оранжеви нюанси и топли цветове. От традиционните заведения се показват предложения с тематични ястия. Едно любимо есенно изкушение е шницелът от карфиол. Най-често се сервира със свежа салата и сос Тартар, или друг млечен сос. Мисля, че е добре познат на вегетарианците и могат да се видят много рецепти за начинът на приготвянето му.




 Основният продукт в тази рецепта е карфиолът. Гарнитурите са по избор, а съставките и начинът им на приготвяне могат да се променят според налични продукти и желания. В рецептата като мазнина използвам кокосово масло, но може да се използва и зехтин, както и друга предпочитана мазнина. Шницелът от карфиол може да бъде паниран и запечен на фурна, тогава е значително по-лесно, тъй като при пържене е малко по-трудно обръщането, но с по-голяма решетъчна лъжица пак се получава. В някои рецепти карфиолът се приготвя суров, но при паниране аз винаги предпочитам да е леко сварен, за това избрах и вариант с предварително кратко варене. Препоръчвам използването на малка до средна по големина глава карфиол. Гарнитурата от кускус е много вкусна и може да се използва като самостоятелно ядене, или пък да придружава месо или други зеленчуци.


Шницел от карфиол със сос Тартар


Продукти:
Шницел от карфиол
1 глава карфиол
1-2 яйца
купа пълнозърнеста галета
купа пълнозърнесто брашно
сол
кокосово масло за пържене

Гарнитура кускус с моркови

1 ч.ч. пълнозърнест кус-кус
1 1/2 ч.ч. вода
сол
2 моркова
2 с.л. кокосово масло

Сос Тартар

4 бр. средни кисели краставички
1 с.л. каперси, от консерва
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязан магданоз
200 гр майонеза
1/2 ч.л. горчица
1 ч.л. сок от лайм(лимон)
морска сол
микс от пипер:черен, бял, зелен, червен



Приготвяне:
Сос Тартар
Краставичките, магданозът и чесъна се нарязват на ситно. Всички продукти се поставят в блендер и се пасират. Не е нужно да е фино, а да се усещат малки частички. Затваря се в буркан и се прибира в хладилник.

Гарнитура от Кускус
Кускусът се приготвя според указанията на опаковката. За моят това става като се свари водата и кускусът се залива, затваря с капак и престоява 2-4 мин.
Морковите се остъргват и нарязват на тънки филийки с белачка за зеленчуци. В тиган се загрява мазнината и морковите се запичат от всички страни. Добавя се кускусът, посолява се и се разбърква. Оставя се за 1-2 минути на котлона, след което се отстранява, но се държи на топло докато се приготвят шницелите.

Шницел от карфиол
Брашното се посолява и разбърква добре.
Карфиолът се почиства от листата и се пуска във вряща леко подсолена вода. Вари се за кратко, не повече от 5 минути. Важно е да не се преварява, защото после ще се “разпада” при панирането. Изважда се и се измива със студена вода. Нарязва се на филийки, не по-дебели от 1 см. Потапя се последователно в брашно-разбито яйце-галета. Пържи се от двете страни в загрят дълбок тиган с повече мазнина. Обръща се внимателно с голяма решетъчна лъжица. Изважда се върху домакинска хартия, за да се отцеди.
Шницелът от карфиол се сервира топъл с гарнитурата от кускус и сос Тартар.

2 коментара:

  1. Кате,
    прекрасно сезонно предложение.Карфиолът е вкусен и красив зеленчук при подходяща топлинна обработка както и суров.Чудесни шницели са се получили.А гарнитурата от кус - кус е лесна и красива съчетана със соса Тартар.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Да, шницелът и мен ме впечатли с визия, а се оказа и много вкусен:) Гарнитурите наистина много си подхождат. Поздрави!

      Изтриване