Страници

Тиганче, сач или гювече със соев сос



Е

дни от любимите ми български ястия са гювечетата, сачовете и изобщо всичко приготвено в глинен съд. Естествено вкусът на ястието приготвено в тези съдове е различно, но същото би могло да се приготви и в тава, в тиган и хартия. Идеята е по-скоро да се използват налични продукти, с които да се "сглоби" вечерята. Всякакви парчета сирене, кашкавал, колбас, наденици, картофи, зеленчуци, изобщо всичко което се намира в хладилника би могло да влезе в употреба, стига да се съчетае по правилен начин. Овкусяването е не по-малко важно, а за да се обедини това разнообразие от продукти използвам соев сос.



Тиганче, сач или гювече със соев сос



Продукти:
*Указвам ориентировъчно продуктите за всяка една порция. Всичко зависи от вкуса и желаното количество.

1 пилешка пържола( филе или бут)
1 свинска пържола ( врат или котлет)
1 вурстче
3-4 гъби Печурки
1 морков
1 глава лук
1/2 червена чушка
1 малка кисела краставичка
2 с.л. настърган кашкавал
1 яйце
2 с.л. соев сос
1 ч.л. чубрица
черен пипер
1 с.л. доматено пюре( кетчуп )
50 мл вода или зеленчуков бульон
30-40 мл олио, за готвене


Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, вурста на резени с дебелина около 1 см., лукът - на полумесеци, остърганият морков и чушката на кубчета, краставицата и гъбите - на филийки.
В тиган се загрява олиото и в него се добавя месото и вурста, поръсва се с черен пипер и 1 с.л. от соевият сос. Разбърква се, докато се запечата от всички страни.
Прибавят се зеленчуците(без краставичките), останалата лъжица соев сос, чубрицата, разбърква се и се готви, докато зеленчуците омекнат. Добавят се краставичките, доматеното пюре, разтворено във водата. Ястието се вари 3-4 минути, след което се разпределя в избраните съдове( сач, гювече, тиганче) или се завива в хартия. Поставят се във фурна и се пекат на 180 градуса за около 20- 30 минути.
*За по-бързо готвене или пък в случай, че продуктите са готови още при готвенето в тигана, може директно след като се разпределят в съдовете, върху тях да се поръси кашкавал и да се счупи яйцето, след което да се запекат във фурната. Изваждат се, поръсват се с настърган кашкавал, във всяко се счупва по едно яйце и се връщат във фурната да се запекат.



4 коментара:

  1. Кате,
    обичам бързо да приготвям вечеря в гювечета или на сач, а също и в малко тиганче.Бързо и лесно можем да сглобим с различни продукти едно вкусно ястие.Чудесна рецепта със соев сос.Благодаря !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това харесвам и аз в този вид ястия, Ели. Не следват рецепта, а просто тя сама се ражда от наличните продукти. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ах, Кате, и аз обожавам глинените съдове, а чугунените са ми най-любими, определено ястията имат друг вкус у тях. Благодаря за рецептата, страхотно ястие Е! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Сонче, любими са и на нас. Каквото и да сложиш, все ще е вкусно. Още повече, че дори и с простички съставки се получава чудесно ястие. Поздрави!

      Изтриване