Страници

Малиново- бисквитена торта / Himbeeren kekse kuchen


Тази торта е една много сполучлива комбинация от блат, бисквити, млечна сметана и плодове. Спечели ме с визията си, а след това и с вкуса. Наричаме я австрийска бисквитена торта, защото е много популярна тук, в Австрия. Нямам представа дали се среща и в други държави, но имайки предвид сходството на кухните на Германия и Австрия е възможно да я има и там. Прави се от маслен блат, плодов слой с пудинг, който е много интересен(аз лично за пръв път го опитах именно в тази торта), сметана и бисквити. Най-често се декорира със свежи малини и като цяло визията ѝ е еднаква. Между другото, покрай тази торта научих и една тънкост за стабилизиране на сметаната.



Австрийска малиново-бисквитена торта

Използвам тава с размер 28 х 18 см. От нейната големина зависят размера и височината на блата. Разбира се, че може да се използва и друга тава, просто ще се промени и броят на бисквитите. Тортата търпи промени, по-тънък блат – повече малинов слой, или обратното, просто всеки си я нагласява според вкуса и използваната тава. Това в крайна сметка е бисквитена торта:). Идеята е важна: блат-малинов слой-сметана-бисквита.




Продукти:

блат:
250 гр краве масло
250 гр захар
1/2 шушулка бурбонска ванилия
4 яйца
250 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер

крем:
Пудинг ванилия 1 пакет
250 мл червен сок( малина, нар, прецеден компот, или друг, по възможност качествен)
1 с.л захар
200 гр малини

сметана:
250 мл млечна сметана(животинска)
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. натурално нишесте
1/2 ванилия шушулка

допълнително:
12 бр бисквити, правоъгълни
сметана и малини, за декорация



Начин на приготвяне:

Блат:
Маслото се нарязва на малки кубчета, поставя се в дълбок съд и се разбива със захарта на крем. Добавя се бурбонската ванилия(зрънцата от шушулката) и при непрекъснато разбиване с миксер се добавят яйцата, едно по едно, като всяко следващо се добавя след като предходното се е усвоило добре. Добре е за всяко яйце да се разбива около минута. На няколко пъти се добавя пресятото с бакпулвера брашно и се разбива добре. Сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна 170 градуса до готовност( за около 30 минути). Изважда се върху решетка да се охлади.

Крем:
Пудинга се разтваря в малка част от сока. Налива се останалият сок и се добавя захарта. ( В случай, че използвате компот или подсладен сок, регулирайте захарта на вкус.) Разбърква се добре. Оставя се да заври при непрекъснато бъркане. Като заври се добавят малините, разбърква се добре, отстранява се от котлона, покрива се със стреч фолио и се охлажда леко. Разпределя се равномерно върху блата. Охлажда се добре в хладиник, за да не стопи сметаната.

Сметана:
Сметаната се разбива с нишестето, зрънцата ванилия и пудрата захар. Нанася се върху охладеният малинов пласт. Отгоре се подреждат бисквитите. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. Преди поднасяне се декорира със сметана и малини.



12 коментара:

  1. Обичам бисквитени торти и нямам търпение да опитам и тази!
    Кате, какъв е размера на тавата, в която се пече блата? И още един въпрос :) Под млечна сметана, животинска ли имаш впредвид?
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Хриси!:)
      Точно за тавата се сетих снощи, ама сили не ми останаха да отварям наново компютъра:))) 28 х 18 см . Сега ще я отбележа и в публикацията. Всъщност може да се направи и в различна големина, ще е по-нисък, по-висок блата, но броят на бисквитите ще е различен, но това си е бисквитена торта, търпи промени всякакви. Някои харесват по-тънък блат, повече малинов слой, различно е. Идеята е важна блат- малинов слой - сметана-бисквитка. Благодаря ти за въпросите, ще допълня всичко това. Сметаната е животинска, да, ще я запиша в скоби. Поздрави и честита Баба Марта, Хриси! Бъдете здрави и засмени, цялото семейство!

      Изтриване
  2. Кате,
    наистина много интересна, а и красива бисквитена торта.Сигурно я има и в Германия, няма начин.Там също по сладкарниците има страшно много видове десерти и торти.Но тази наистина е различна и красива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Честита Баба Марта! На теб и близките ти пожелавам да бъдете здрави и щастливи и заредени с пролетно настроение!

      Изтриване
  3. Честита Баба Марта, Бонбон!
    Да сте бели и червени!
    Чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Честита баба Марта и на теб! Здрава, щастлива и заредена с пролетно настроение бъди!

      Изтриване
  4. Честита Баба Марта, Кате!
    Честит празник на твоя бонбон, макар и със закъснение. Да ти е жив и здрав!
    Страхотна торта! Прелест!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Честит празник и на теб и семейството ти! Бъдете здрави и щастливи!

      Изтриване
  5. Разкош и ново неустоимо предложение, Кате,
    Благодаря, поздрави и честита да е Баба Марта,
    със здраве, късмет и много пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Честита баба Марта! Здрави и щастливи да сте и ти и близките ти!

      Изтриване
  6. Честита баба Марта, Кате!
    Прекрасни снимки!
    Много ми хареса като идея и ще се опитам да си направя подобна, но в здравословен вариант.
    Ще почета и за самата торта, че ми стана любопитно.
    Усмихнат март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Бъдете здрави, щастливи и много усмихнати! Специални пожелания за много здраве и усмивки на вашето слънчице!
      Колкото до тортата, сигурна съм, че ще измислиш вариант. Тук аз използвам пълнозърнести бисквити, но според твоят режим на хранене, не съм много запозната какво точно може и не. Сметаната е млечна - качествена, а за блата вече не знам дали може с пълнозърнесто. Не съм правила, но защо не. Поздрави!

      Изтриване