Страници

Истории с Пипи дългото чорапче / Pippi Longstocking cake



Тази история започна още през януари, когато за пореден път прочетох книгата “Пипи Дългото чорапче”. Но, не, тази история е започнала в далечната 1941 когато Астрид Линдгрен разказва интересни истории на дъщеря си, които съчинява сама, плод на невероятното и безграничното ѝ въображение. Истории, които след време стават страници от едноименната книга, а от година на година тя се превръща във все по-любимо четиво на малки и големи. Аз съм израснала с нея… Героинята е толкова непринудена, истинска, чудата и е всъщност вдъхновението за тази публикация.

В една част от книгата Пипи е поканена на кафе парти от майката на нейните приятели. Цялата история е доста забавна, но някъде по средата Пипи забива нос в сметанова торта, декорирана с прекрасна марципанова червена роза по средата. Така си представих тортата аз:



Във връзка с карнавалните празници и вдъхновена отново от Пипи, реших, че моят костюм ще бъде точно такъв. Обиколих всички магазини предлагащи Фашинг костюми, но роклята, която се предлагаше по този повод бе единствено зелена с жълт джоб, наподобяваща по-скоро престилка от детската градина, отколкото интересната жълта рокля, с пришита кръпка, в комплект със сини панталонки на бели точки, така, както авторката описва първоначално Пипи. Реших да потърся някаква подобна рокля в магазините за дрехи, но не открих и когато се бях отказала да се маскирам така, ме осени мисълта, че аз всъщност ще съм Пипи и никой не може да ми каже как точно ще се обличам:). И моят костюм се оказа това:


Но в тази публикация има още вдъхновения и това са моите синове. Единият “обсебен” от пирати и стари английски войници, а другият достатъчно добър, за да ни “понесе на акълите” и да запечата всички тези спомени по най-чудесният и забавен начин.





До момента всички торти, които съм срещала по темата са със захарни фигурки на Пипи и компания. Възможно е на някой някъде да му е хрумнало или хрумне да интерпретира тортата от книгата, не съм нито първата, нито последната, която се е вдъхновила от тази история. Всъщност първоначално бях изкушена да пресъздам готварските сцени на Пипи, в които цялата стая е в брашно, а на главата ѝ има дори яйце:), но зрелият човек в мен надделя:))) и така докато стигнах една от следващите глави, със сцената в която е описана тази торта. Всъщност книгата има няколко издания и е възможно да има разлики. Моята версия, съобразена с описанието на авторката е тази. Избрах маслени блатове, тъй като не исках да ги сиропирам, заради наличието на сметаната( риск да не се втечни). Освен това приложих и метода за стабилизиране на сметаната.



Торта с марципанова роза ” Пипи дългото чорапче”

Вдъхновение от книгата “Пипи дългото чорапче’ на Астрид Линдгрен



Продукти, за форма с размер 16 см
Блатове:
Всички продукти за блата трябва да са със стайна температура!
блат:
150 гр меко краве масло
150 гр захар кристал
200 гр бяло брашно
3 яйца
100 мл прясно мляко
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.л. ром
зрънцата на 1/2 шушулка ванилия

сметана:
250 мл млечна сметана(животинска)
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. натурално нишесте
1/2 ванилия шушулка

малини
розов (червен) бадемов марципан + пудра захар

Приготвяне:
Блат:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Брашното се пресява в купа с бакпулвера разбърква се с ванилените зрънца и солта.
В друга купа се разбива маслото със захарта до побеляване.
Към маслената смес и при непрекъснато разбиване с миксер се добавят яйцата едно по едно, като всяко следващо се добавя след като предходното се е усвоило напълно.
При непрекъснато разбиване с миксер се добавя 1/2 от сместа с брашното, разбива се, добавя се прясното мляко и есенцията, след което останалото брашно.
Сместа се разделя на 2 равни части.
Подготвят се 2 тавички с размер 16 см, и се застилат с хартия за печене. Сместа се разпределя в тавичките. По принцип може да се използва и една форма за печене, но блатът ще бъде по-висок и след изпичане, ще се разреже напречно на две.
Двата блата се пекат последователно в предварително загрятата фурна до готовност (до суха клечка).
Изваждат се върху решетка и се оставят да се охладят на стайна температура.

Сметана:
Студената сметана се разбива с нишестето, зрънцата ванилия и пудрата захар. В тортена чиния се поставя първият блат, върху него се нанася пласт сметана – разпределят се малини – отново сметана – втори блат(при нужда с остър нож се изравнява)- завършва се и се измазва със сметана. Прибира се в хладилник, за няколко часа.
Марципана се омесва с пудрата захар, докато се получи нелепнеща, добра за моделиране маса. От него се оформя роза, с която се декорира тортата.
За целта се правят топчета, с различна големина, всяко се притиска под стреч фолио, с помощта на лъжица се изтънява, под формата на неправилен кръг:)страшно определение, но сме в света на Пипи все пак:))). Първото се навива като руло, изправя се и се притиска стабилно, това ще е основата, към която ще се прикрепват останалите розови листа. Към тази основа се увива първото листо и последователно останалите, като се застъпват. Всяко листенце в горната си част се завива леко.


Направих тази торта още през януари. Не успях да я споделя по-рано, но напоследък често ми се случва, защото всъщност…
-Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време.
-?
– Ами човек, който търси неща! Какво друго би могло да бъде. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.
– Какви неща?
– О, най-различни. Кюлчета злато и щраусови пера и умрели плъхове, и бонбони, и мънички, мънички гайки, и какво ли не.
” цитат от “Пипи дългото чорапче”







Въпреки че Фашинг е празник, свързан с различни традиции, с прехода от зима към пролет, с началото на Великденският пост, с карнавални шествия и др, това което много ми харесва в него е, че по това време сякаш всички позволяват на детското в себе си да полудува, потанцува и се забавляват чисто и по детски. И сякаш се връщаме във времето, когато вярвахме в чудесата, в света, в който всичко бе забавно, по-лесно, по-красиво.

♥Благодаря на моите момчета, че ми подариха тези моменти!


20 коментара:

  1. Страхотни сте, Кате! Дъщеря ми за първа година присъства на този карнавал, но в Германия и е категорична, че догодина ще бъде маскирана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) 2016 Ицко беше пират, а аз с някакви плитки и лунички, май пак подобие на Пипи:), 2017 само той се маскира на Хари Потър, след това бях Червената шапчица, а той отново Хари. Тази година сме така:). Не участваме в шествията, иначе всеки може, стига да се запише няколко дни предварително. Интересно и забавно е, много. Поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря за хрумката, за веселото настроение, което ме озари след тези снимки. Харесвам публикациите Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, че оставихте коментар! Радвам се, че снимките носят весело настроение, чудесно е да знаеш, че си допринесъл за усмивките по лицата на хората. Вълшебен ден Ви желая!:)

      Изтриване
  3. Бонбонести му работи :)
    Чудесни сте, Кате и тортата е прекрасна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани:), щом ме четеш и ти си замесена:))) Благодаря ти♥

      Изтриване
  4. Такова удоволствие е да те чете човек и да вижда написаното в снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно споделено е, Светле! ♥ В блога ти се чувствам като на гости при приятел. Поздрави!

      Изтриване
  5. С усмивка и голямо настроение прочетох публикацията, Кате.
    Толкова много радост и хубави чувства будят снимките и тортата!
    Прегръдки на всички претворили и участвали в чудесните истории на Пипи! :) <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси ♥, винаги си толкова мила! Радвам се на споделеното удоволствие, тъй като знаеш, в блога ти се чувствам винаги така уютно, а една Пипи има какво да научи от прекрасен човек като теб.

      Изтриване
  6. Кате,
    много сладурски снимки.Чудесно е,че ни представяш рецепти, свързани с истории от детски книжки.Аз съм израстнала с " Емил от Льонеберя ".Там пък имаше задължителната кървавица и вечните бели на Емил.Чудесна книжка е също и сега си я спомням и ми става толкова мило.А Пипи Дългото Чорапче не съм я чела изцяло само оттук - оттам.Ех, колко хубаво е човек да си спомни детските години.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Вярно бе, този Емил и неговите бели, бях забравила за тази книжка:). Има някои книги, които остават в годините и поколения наред се четат. Поздрави и от мен, Ели!:)

      Изтриване
  7. Обожавах Пипи като малка, обожавам я и сега! Отивам да чета за червената роза, че нямам спомен за нея😉. Страхотна торта, Кате, навяваща такива спомени... А вие сте прекрасни, всичките! Бъдете все така усмихнати и щастливи и съхранете детското у вас! Целувки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, в различните издания на Пипи, мисля има разлика и в дрехите и в някои сцени, но като цяло сцената с тортата трябва да присъства, някъде декорацията е описана като захарно цвете, или захарна роза, в книгата, която прочетох сега е с марципанова роза. Зависи от превода и изданието, но това са малки разминавания, като цяло разликите не са фрапиращи. Благодаря ти за пожеланията, вдъхновена и щастлива бъди и ти!

      Изтриване
  8. И тортата, и идеята, и публикацията ... вълшебни, като Пипи
    Благодаря за удоволствието, Кате - страхотни сте,
    зареждащи с много настроение, красота и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Радвам се, че сме успели да пресъздадем веселото настроение. В крайна сметка дори и на 40 човек може да си позволи да бъде за малко дете:). Поздрави за теб и много вдъхновения!

      Изтриване
  9. Прекрасни сте и двамата, много настроение носите!
    А и Пипи...отива ти този образ:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алби! :) Радвам се, че зареждаме позитивно:) А Пипи, май всяко момиче(дама) я носи някъде в себе си:). Поздрави!

      Изтриване