Едамаме са зелени шушулки с млади, все още крехки соеви зърна. Въпреки, че се поднася със шушулките, те не се консумират. Ядливи са само зрънцата. Най-лесно и най-често се приготвя чрез варене във вода или на пара и се поднася със сол и подправки. Това е нещо като основна рецепта за Едамаме.
Едамаме със сол Малдон
1 ч.ч. цели шушулки Едамаме
3 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
сол Малдон, за сервиране
Начин на приготвяне на Едамаме:
Шушулките се измиват и отцеждат. Ако дръжките им са дълги, могат да се изрежат, но не е задължително.
Водата се налива в касерола или малка тенджера, добавя се солта и завира. Шушулките се добавят в нея. Варят се 5-6 минути от момента на завиране на водата.
Изваждат се, отцеждат се и се сервират, поръсени с люспи сол Малдон и по желание запечен сусам или пикантни подправки.
И не забравяйте – шушулките не се ядат. Всяка от тях се взима, захапва се леко със зъби и с помощта на пръстите зрънцето се “изстрелва” в устата:). Добро обяснение, но ме разбрахте:))). А по желание зрънцата могат да се почистят от шушулките и да се поднесат.
Кате,
ОтговорИзтриванечувала съм,че това название се отнася не само за соя, но и за бакла.В смисъл консумират се младите зрънца на баклата, но още неоформени като големи зърна.Не знам дали съм права.А соята наистина е вкусно растение, но е трудно смилаема когато е вече старо растение.Но младите зрънца мисля,че лесно ще се усвояват, защото са много крехки и много вкусни.
Поздрави сърдечни !
Кате, обяснението ти си е супер :) Много ги обичам аз тези малки зрънца!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки! :)
Страхотна чинийка, Кате! Така примамващи са тези зелени зрънца! Целувки!
ОтговорИзтриванеМного любимо! Да ми дадеш една купа, като семки ще си ги изям. :)) Харсвам ги много като гарнитура за телешко и агнешко, както и в зелено ризото. Чудни снимки, Кате, разкошно зелено!
ОтговорИзтриванеПоздрави!