Страници

Кулинарно вдъхновение от Халщат, Австрия: Кнедлите на дървосекачите / Hallstatt / Holzknechtnocken


З

апочнах да мечтая за това място, още когато го видях за пръв път на снимка. Изглеждаше толкова приказно и различно от заобикалящият ни свят. Живописно малко градче, амфитеатрално разположено на брега на огромно езеро, заобиколено от високи планини... точно като декор от някоя детска книжка. Едва ли има някой, който да не е видял картичка на Халщат и да не е поискал да го посети.










Халщат, Австрия



Рисуван хиляди пъти, сниман милиони, копиран дори( В Китай!), Халщат остава недостижим, неповторим и все така притегателна дестинация за туристите от цял свят. С хилядолетната си история, процъфтяваща докато известни европейски градове са били все още селца, Халщат е не просто градче, то е една общност, успяла да съхрани историята, традициите и културата и да ги сподели с цял свят.
С богатата си история, с уникалният си пример за хармонично съчетание на природа и човешка дейност е включен в списъка на Юнеско, за защита на обекти със световно наследство.



Безспорно към днешно време най-важният източник на доходи тук е туризмът, но истинската си слава и причина за създаването на градчето си дължи на добива на сол. За историята на Халщат, за туристическите забележителности и места има безкрайна информация в интернет и в тази публикация няма как да събера всичко това, за това просто споделям снимки от поредната ни разходка до това притегателно място, в период, в който туристите все още не са толкова много и удоволствието от заобикалящата красота, в съчетание с тишината и чистият планински въздух са наистина удивителни.














В Халщат може да се опита традиционна австрийска кухня, а рибата тук е просто задължителна.


Тъй като рецепти за шницели, кнедли, супи и риба съм споделяла в блога, кулинарното пътуване този път освен свързано с района ще бъде и назад във времето...


Много отдавна, когато трудолюбивите дървосекачи се връщали изморени и изгладнели в дървените си колиби, далеч от семействата си, където провизиите били ограничени и разполагали само с огънят в печките, заради трудно достъпните планински местности, в които се намирали, тогава те измисляли простички рецепти, с малко продукти, от които обаче си облизвали пръстите. Тази е една от тях.


Името произлиза от старото, разговорно наименование на дървосекачите - Holzknecht, а Nocken са вид малки кнедли, които се срещат в различни варианти. Рецептата е разпространена в района на Залцкамергут. Съставките наистина са съвсем простички: брашно и вода, съотношението е такова, че да се получи тесто, техниките са варене и пържене, а ако се приготвят на печка на дърва, то тогава удоволствието е двойно гарантирано. Тези малки кнедлички могат да бъдат закуска, обяд или вечеря, поднесени в сладък и солен вариант.


Holzknechtnocken / Кнедлите на дървосекачите


източник на рецептата www.gosaunet.at

Продукти:
320 гр бяло пшенично брашно
500 мл вода
1/2 ч.л. сол
*150 гр бутершмалц (или смес от олио и масло)

за гарниране:
2 ябълки
1 ч.л. канела на прах
1 с.л. кафява захар


Приготвяне:
Водата се налива в съд на котлон и когато заври се изсипва наведнъж в купата с брашно и много бързо се разбърква с дървена лъжица до получаване на гладко тесто. Докато е горещо (но се внимава да не се изгорите!!!) от него се оформят топчета с големината на орех (диаметър около 2-3 см). За улеснение ръцете могат да се потапят от време на време в съд с вода.
В тенджера на котлона се налива вода, посолява се когато заври, котлона се намалява и се пускат готовите топчета. Варят се на слаб котлон за около 5-7 минути. Изваждат се и се отцеждат.
*В тиган се загрява бутершмалц (мазнината), зависимост от големината на използваният тиган може да се наложи използване на различно количество, но нивото трябва да е 0,5 см. Когато загрее в мазнината се подреждат топчетата, така че да прилепнат едно в друго. Пържат се от двете страни до златисто. Би трябвало да са залепнали едно в друго и обръщането да става на целият "венец" от топчета, но не е проблем ако се разделят:).
Поднасят се със задушени ябълки в масло с канела и захар, също така с кисело зеле, само със захар, различни конфитюри, кой както пожелае.



7 коментара:

  1. Ах, Кате! Каква носталгия и какви хубави спомени ми навя! Халщат е приказка, ходих два пъти в две последователни години и пак ще отида. Благодаря за спомените и прекрасната рецепта! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    много интересни постни кнедли без яйца с парено тесто.Чудесна и много лесна за изпълнение рецепта.А това градче е наистина уникално - много красиво и живописно.Австрия е много красива страна.Радвам се,че представяш публикации с толкова интересна архитектура, а планината - тя е върха.Снимките са толкова красиви.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошно място, Кате!
    Радвам се, че ни разказа тази приказка, която завършва с "яли, пили..."
    Интересни и вкусни кнедли!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Thank you so much for the detailed article.Thanks again.

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, не бях чувала за това място, но гледайки снимките ти, много ми се прииска да се разходя по тесните улички и да седна в някое китно заведение и да хапна от всичко, което предлагат! Понякога си струва да се разходиш до малките градчета, за да откриеш истинската красота и спокойствие, защото от това място лъха на спокоен живот...

    Поздрави и благодаря за хубавата разходка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за удоволствието, Кате - приказно красиво място и отново
    ме впечатляваш със снимки, стилът и уменията ти на представяне...
    Страхотни сте; рецептата е чудесна идея за постен ябълков десерт.
    Знаеш, че обичам да те чета, поздрави и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, радвам се, че ви е приятно да се отбивате тук, така както и на мен във вашите блогове! Прекрасна и вдъхновяваща пролет ви желая!

    ОтговорИзтриване