Страници

Песто от спанак

 


Приготвя се като всяко друго песто от зелении, в случая спанак. Сходна рецепта в блога: Песто от Левурда.

Продукти:

100 гр спанак (използвам бейби)
2 с.л. ядки и/или семена( използвам: тиквени семки, кедрови ядки и слънчогледови семки)
2 с.л. нарязан на дребно Пармезан/ Грана Падано
2 пресовани скилидки чесън
50 мл зехтин
сол на вкус

Начин на приготвяне на песто от спанак:
Спанака се измива и подсушава много добре. Дебелите дръжки се отстраняват. Нарязва се.
Ядките и семената се запичат за кратко на тиган. Поставят се в блендер и се смилат но, да има частички.
Добавят се спанака, пармезана, чесъна и солта. Смилат се, може на едро, може и на фино, въпрос на вкус.
Постепенно се добавя лъжица по лъжица зехтина, и след всяко добавяне се пасира. Гъстотата на сместа може да се регулира с количеството зехтин.
Готовото песто се изсипва в буркан. Ако се съхранява за няколко дни е добре отгоре да се полее малко зехтин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар