Картофените палачинки(Potato pancake, Kartoffelpuffer) са популярни в районите на Австрия и Германия и представляват смес от настъргани картофи с яйце, брашно и подправки. Варианти са възможни, но този е най-популярният. Интересно е, че се сервират и със сладки и със солени гарнитури и сосове. Самите те също служат като гарнитура на месо, могат да се поднасят и като закуска и като гарнитура и като стартери. Пекат се на тиган с не залепващо дъно, с малко мазнина.
Продукти, за 8 бр. :
400 гр картофи (обелени)
2 с. л. картофено нишесте (натурално нишесте)
1 малко яйце
индийско орехче
черен пипер
сол
3 с.л. олио от рапица ( може и друго)
Начин на приготвяне:
Картофите се настъргват на ренде( на най едрата част). Изстискват се с ръка. В купа се поставят изцедените картофи, нишестето, пипера, индийското орехче и солта. Разбърква се добре, добавя се яйцето и отново се разбърква.
В тефлонов тиган за палачинки се загрява олиото и с помощта на лъжица се изсипва от сместа на купчинки, които се притискат да се образуват тънки пуфери. Пекат се от двете страни до златисто, желателно на средна степен на котлона. Изваждат се върху хартия, да се отцедят от мазнината.
Страхотни палачинки Кате.Правила съм подобни, лесни и много вкусни са.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !