Страници

Пиле по китайски с гъби и бамбук / Stir fried chicken with bamboo shoots & mushrooms

пиле с бамбук и гъби, пилешко с гъби и бамбук,

Това е поредната рецепта от серията “Азиатска кухня”, до която достигнах най-сетне сред достатъчен брой изпълнения в кухнята. За нашето семейство това е перфектната рецепта и ако вие сте любители на ястията от тази кухня, предполагам, че ще ви допадне. Изключително трудно е да постигнеш онзи вкус, от китайските ресторанти, тъй като всички знаем, че в китайската кухня масово се използва мононатриев глутамат като усилител на вкуса. Е, успях, но със соев сос Кикоман, в комбинация с джинджифил, сусамово олио и бял пипер.



Продукти:
600 гр пилешко филе
50 гр смес от сухи гъби Шийтаке + китайски гъби
3 + 1 с.л. натурално нишесте
50 мл олио
2 скилидки чесън
2 резена джинджифил
2 моркова, остъргани и нарязани на филийки
180 гр изцеден бамбук от консерва
6 с.л. соев сос
1 ч.л. прясно смлян бял пипер
1 с.л. сусамово олио


Начин на приготвяне на “Пиле с гъби и бамбук”:
Гъбите се накисват в гореща вода да набъбнат, отцеждат се и се нарязват. Водата се запазва.
Филето се нарязва на широки ленти, след което на хапки. Поставя се в плик, добавят се 3 с.л. нишесте, затваря се плика и хубаво се разтръсква, за да може нишестето да прилепне добре по парчетата месо. Пържат се в загрятото горещо олио, като е желателно да не се допират еднo до другo, ако е нужно се пържат на порции. Изваждат се и се държат в чиния.
В същият тиган се добавят пресованите скилидки чесън + смленият джинджифил. След около 30 секунди се добавят морковите и гъбите, готвят се при непрекъснато разклащане на тигана. След 1-2 минути се добавят бамбуковите късчета, а след около 2-3 минути се добавят изпържените пилешки късчета, 50 мл от водата на гъбите, 100 мл вода, соевият сос, белият пипер и сусамовото олио. Вари се до редуциране на соса, за няколко минути. 1 с.л. нишесте се разтваря в малко вода и се изсипва в соса, разбърква се и се вари за около 1 минута.

1 коментар:

  1. Кате,
    аз не съм любител на глутамата като усилвател на вкуса.Знам,че в китайската кухня го ползват много.Но не съм пробвала и бамбук до сега.Страхотна рецепта - соевият сос е чудесен за тази цел както и джинджифила.
    Поздрави и леки и спорни почивни дни.

    ОтговорИзтриване