Карфиолът е харесван в къщи. Преди години го приготвях само паниран, но това отдавна се промени и непрекъснато преоткривам нови вкусове с него.Някои от често приготвяните от мен рецепти са: Паниран карфиол, Карфиол на тиган, Паприкован карфиол, Пица с блат от карфиол, Шницел от карфиол със сос Тартар, но като цяло карфиолът може да се приготви по същият начин както Броколи и Романеско.
Търсейки нови вдъхновения случайно попаднах на General Tso's cauliflower, снимките във всички блогове и сайтове бяха толкова изкушаващи, че бях сигурна че ястието ще е вкусно. Харесваме азиатска кухня, карфиол също, така, че ето и рецептата при мен.
Карфиолът на Генерал Цо / General Tso’s cauliflower
Карфиолът на генерал Цо е всъщност веган версията на пилето на същият генерал(General Tso’s chicken). За него обаче ще стане дума в някоя друга публикация:).
Продукти:
1 средна глава карфиол
панировка:
2 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сусамово олио
щипка бял пипер
1/4 ч.ч. вода
1 ч.ч. оризово брашно
2 ч.л. сусам
2-3 ч.ч. олио, за пържене
сос:
1 с.л. олио
2 ч.л. пресован пресен джинджифил
2 пресовани скилидки чесън
1/2 ч.л. сухо чили
1/2 ч.л. сусамово олио
1 и 1/2 с.л. соев сос
2 ч.л. оризов оцет
2 ч.л. захар
1 ч.ч. вода
1 с.л. натурално (картофено) нишесте
Приготвяне:
Карфиолът се нарязва на много малки розички, измива се и се отцежда.
В купа се разбъркват всички съставки за панировката и към тях се добавя карфиола, разбърква се много добре.
Олиото се загрява в дълбок съд и карфиола се пържи на части до златисто. Изважда се върху домакинска хартия да се отцеди.
За соса:
Олиото се загрява. Добавя се джинджифила, след 15 секунди чесъна и чилито, след 10 секунди соевият сос, сусамовото олио, оризовият оцет, захарта и водата. Сместа се оставя да заври. Нишестето се разтваря в малко вода, да се получи каша и се изсипва в соса. Разбърква се, вари се до желаната гъстота, добавя се карфиола и се сервира.
Прекрасна рецепта - веган версия Кате.Чудесно предложение, при това толкова лесно и красиво.Честит осми март ! Бъди здрава, сбъдвай мечтите си и радвай нас - твоите почитатели.Отваряйки твоята страничка се зареждам с позитивно настроение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат празник днес !