Б |
лаговещение е сред големите пролетни празници. Празнува се винаги на 25 март. В Православната църква се свързва с благата вест, с която Арх. Гавриил известява на Дева Мария предстоящото рождение на Иисус. В българският фолклор празникът се свързва с идващата пролет и до този ден вече трябва да са пристигнали първите щъркели. С разнообразни традиции е свързан Благовец в краищата на страната, в повечето български домове се отбелязва с традиционната за този ден трапеза. Приготвят се всякакви ястия с пресни зелении: коприва, спанак, лапад, лук, месят се пити, прави се лучник, поднася се риба. От там е и израза: "Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено". Тази година празникът е в понеделник и за работещите хора е малко трудно да приготвят празнични трапези, но пък на вечеря могат да се поднесат типичните ястия. Искаше ми се да обърна внимание на декорацията, но за супер натоварен делничен ден, нямаше как. Понякога, когато съвсем нямам време правя само едно от тези ястия, но на Благовещение съм свикнала винаги в дома ми да има коприва:). Тази година почти се бях отчаяла, че няма да намеря. Обиколих фермерските пазари в града, търсих и при разходките ни сред природата... И точно на празника синът ми ми каза, че знае къде има коприва, от училище са ги водили на горско училище и я е видял. Отидохме до там и наистина имаше. Много се зарадвах:).
Меню за Благовещение:
Каша от коприва - рецепта
Пържена пъстърва - по идея на Илиянка от "Щъркелово гнездо". Харесвам вкусът на пъстървата, но досега съм приготвяла: Пържена цяла, Запечени филета на тиган (филетата се посоляват леко и намазват обилно със зехтин. Пекат се на загрят не залепващ тиган от двете страни), Пъстърва на фурна с ароматно масло, Пълнена на фурна. Не ми е хрумвало да я нарежа на кръгчета и да я изпържа. Рибата се почиства, измива и нарязва на шайби. Поръсва се с малко лимонов сок и престоява за 20-30 минути. Посолява се и се овалва в смес от равни количества царевично и бяло брашно. Пържи се до златисто в тиган със загрято олио или зехтин. Наистина е много вкусна и така, за това записвам рецептата/идея. Или, благодаря!
Песто от спанак. Приготвя се като всяко друго песто от зелении, в случая спанак. Сходна рецепта в блога: Песто от Левурда.
Продукти:
100 гр спанак (използвам бейби)
2 с.л. ядки и/или семена( използвам: тиквени семки, кедрови ядки и слънчогледови семки)
2 с.л. нарязан на дребно Пармезан/ Грана Падано
2 пресовани скилидки чесън
50 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне на песто от спанак:
Спанака се измива и подсушава много добре. Дебелите дръжки се отстраняват. Нарязва се.
Ядките и семената се запичат за кратко на тиган. Поставят се в блендер и се смилат но, да има частички.
Добавят се спанака, пармезана, чесъна и солта. Смилат се, може на едро, може и на фино, въпрос на вкус.
Постепенно се добавя лъжица по лъжица зехтина, и след всяко добавяне се пасира. Гъстотата на сместа може да се регулира с количеството зехтин.
Готовото песто се изсипва в буркан. Ако се съхранява за няколко дни е добре отгоре да се полее малко зехтин.
Лучник и Салата с ядливи цветя
Честит празник, нека в душите ни винаги да е пролетно, да получаваме повече благи вести, да сме живи и здрави!
Още по темата:
Благовещение 2014, Благовещение 2015, Благовещение 2016, Благовещение 2017.
Честит празник Кате с малко закъснение.Божията майка е закрилник на семейството, надарена с много добродетели от Бога.А Благовещение е истинския празник за жените - майки, жените - християнки.Именно жени са били и мироносиците и те са били спътнички на Христос тук на земята.Благовещение е и празникът за всички неомъжени жени, които се грижат неуморно за семейството и близките.Честито на всички ! Бъдете здрави !
ОтговорИзтриванеПоздрави !