Страници

Чашý / Chashu / チャーシュー


Чашý / Chashu / チャーシュー е вид печено свинско месо. Интересно е, че може да се приготвя по няколко начина като основно на барбекю и скара.При печене на фурна предварително се маринова със специални подправки, след което се пече. При варене (японската му версия), пък най-често месото се осолява, първо се запечатва до златисто на тиган, в неутрална мазнина, след което се вари/задушава с джинджифили зелен лук, в смес от соев сос, мирин(саке) и захар. След това престоява в хладилник в същата марината, с която е варено. Сервира се като се нарязва на тънки филийки и често придружава Рамен и други японски ястия.





За приготвянето на Чашý се доверих на рецептата на Nami – “www.justonecookbook.com”. Блогът ѝ е изключително полезен, пълен с много интересни рецепти, техники, информация и всичко, което би било нужно за любителите на японската кухня. Толкова неща съм си набелязала в него.

Чашý/ Chashu 





Продукти:
*около 400 гр цяло парче свинско месо(месо от коремната част или бон филе)
1 ч.л. сол
2 с.л. олио( рапица или слънчогледово)
2 тънки резена джинджифил
2 стръка зелен лук
2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. соев сос(Ponzu Kikkoman)
2 с.л. Саке, Мирин или някакво сухо Шери (може да се пропусне)
3 с.л. захар




Приготвяне:
* Ако се използва бонфиле е добре да се нареже на 3 части.
Месото може да се завърже с конец за готвене. Обтрива се със сол.
Бялата част на лука се изрязва и се разрязва напречно на две. Сърцевината се отделя, а останалото се нарязва на тънки ивички. Поставят се в купа със студена вода и ще се използват при сервиране. Сърцевината, заедно с перата ще са нужни за готвенето.

В подходящ тиган се загрява мазнината. (Използвам Цептер, за да ми послужи и при запечатването и при задушаването), но може да се използва за запечатване друг тиган, след което месото да се прехвърли в тенджера с останалите състави.
Месото се запечатва от всички страни до златисто.
Мазнината се отцежда, месото се изважда и в същият съд( или друг) се поставят всички съставки. Когато сместа заври се пуска месото. Съдът се похлупва с чиния, облечена в алуминиево фолио, така, че да притиска месото (едно време баба притискаше пълнените чушки с кайма по този начин). Не се използва капак. След около 1 час, 1 и 1/2 час месото е готово. Възможно е по време на готвене да се обърне веднъж, а и се наблюдава. Когато сосът се редуцира и стане гъст, месото се оставя на слаб котлон, като се обръща няколко пъти, за да може сосът да прилепне към него. Когато сосът съвсем се сгъсти и месото е получило приятен загар се изважда.




Може да се консумира веднага, още топло, а може и да се охлади. Поднася се нарязано на филийки с белите ивички лук, топинг и яйце или служи като топинг за Рамен.





7 коментара:

  1. Ееее! Просто нямам думи! Великолепно е, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам колко е азиатско, но точно така (ама със стар лук) готвеше татко свинското. Е, не ползваше джинджифил, но много наблягаше на хрян. И Саке си нямаше, че не е знаел за него май, но с домашна ракийка и вино най-редовно черпеше месото в тигана. :)) Чудна рецепта, Кате, простичка и вкусна до немай къде, сигурна съм!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда месото, Кате!
    Много апетитно :)
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение от японската кухня, Кате -
    много апетитно приготвено, снимано и представено.
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта, Кате! Харесвам японската кухня, но домашно се осмелявам само суши да направя. С тази рецепта доста ме заинтригува. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    по подобен начин Камелия Тодорова готвеше пиле с три вида алкохол в едно предаване навремето - притискаше месото докато хубаво се зачерви и поеме аромата от алкохола.Чудесна рецепта, интересна технология.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Сериозно си навлязла в дебрите на азиатската кухня:)

    ОтговорИзтриване