Страници

Вкусове от Истрия: Фужи / Fuzi / Istarski fuži


Р

айонът на Истрия е известен с пастата си и другият вид, който се приготвя тук е Фужи. Това е паста, която се прави ръчно, като тестото се разточва на тънка кора, нарязва се на ленти, след това на квадрати и се навиват, най-често около дървено шишче, за да получат специфичната си форма. Съотношението за приготвяне на тестото за една голяма порция е: 200 гр брашно, 1 яйце, 5 гр сол, 1 с.л. зехтин или олио, 60 мл вода. Моето следващо вдъхновение от ваканцията ни в Ровин са:


Фужи / fuži


базова рецепта

Продукти:
за 4 порции:

600 гр бяло брашно, фино
3 яйца
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин или олио
180 мл вода


Начин на приготвяне на Фужи:
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и се разбърква. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцата и част от водата. Започва да се разбърква с ръка, постепенно се добавя зехтина и след него останалото количество вода. Меси се до образуване на меко тесто. При нужда може да се добави още малко брашно, но не се прекалява. Тестото наистина трябва да бъде меко.
Тестото се разделя на 3 части, които се оформят на топки. Двете се покриват с фолио, за да не съхнат, а третата се разточва върху добре набрашнен плот, на кора с дебелина максимално 1 мм, желателно е тестото са е равномерно разточено. По време на точенето може да се ръси с брашно, за да не залепва. Нарязват се квадрати с размер 3х3 см. Взима се едно квадратно парче, един от върховете се увива около потопено в брашно дървено шишче, като се придържа с едната ръка, а с другата ръка се завива останалата част около нея. Не се навива плътно, шишчето служи като помощен инструмент и пастата излиза лесно. В случай, че лепне, може да се поръси с брашно. ( В Интернет има много полезни видеа). Оформените фужи се подреждат върху набрашнен плот или още по-добре върху набрашнена кърпа. По същият начин се оформят и останалите две топки тесто. Пастата се оставя на стайна температура да засъхне за 1/2 час, а през това време в тенджера се налива вода със сол и зехтин и се поставя на котлон да заври.
Съотношението е на всеки 1 л вода - 1 с.л. зехтин, 2 ч.л. морска сол( 10 гр).).
Когато водата заври, Фужи се пускат внимателно в нея и се варят за 10 минути, зависи от дебелината. Ако е нужно може да се разбъркат, за да не залепнат по дъното. Отцеждат се от водата, но не се изплакват със студена! Поднасят се със сос по избор.

Фужи с трюфели /fuži s tartufima



Продукти:
за 4 порции

50 гр краве масло
400 мл млечна сметана
сол
черен пипер
2 с.л. прясно настърган Пармезан( твърдо истрийско сирене или Грана Падано)
3 бр черни трюфели

Начин на приготвяне:
В касерола се разтопява маслото, към него се налива сметаната, добавят се солта, пипера, настъргва се пармезана, разбърква се и сосът се вари до сгъстяване. Добавя се сварената и отцедена паста, разбърква се, оставя се 1-2 минути, да се овкуси добре и се сервира със фино нарязани трюфел и пармезан.
Трюфелите не търпят термична обработка, за това се добавят при сервирането.


6 коментара:

  1. Отговори
    1. Великолепно е когато някой може да оцени една храна, поглеждайки отвъд качеството на снимките и непрофесионалното изпълнение. Страшно много ценя такива хора. Защото не това прави храната вкусна, а много други неща. Благодаря ти, Светле!

      Изтриване
  2. Чудесно изглежда пастата, Кате.
    И с тези трюфели...ммм...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, бях сигурна, че ще я оцениш! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Истрия ми е много любима област от Хърватска (може би заради близостта й до Италия ;)), почивали сме там няколко пъти. Преди да я посетя първия път изобщо не знаех, че и тук се добиват трюфели и бях много приятно изненадана от възможността на доста по-прилични цени от тези в Италия и Франция да се сдобиеш с този така ценен, или направо скъпоценен, продукт. Много хубава публикация, която ме върна в едни много приятни дни. Благодаря ти, Кате! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истрия е пленителна, макар, че видях малка част от нея, района наистина е много красив. Не съм била в останалата част на Хърватия, освен преминаването ни през Загреб:), но съм сигурна, че всички райони покрай морето са много красиви. Не знам цената на трюфелите във Франция и Италия и не бих могла да ги сравня, но в Ровин едно бурканче с 3 черни трюфела се продаваше на цена 10 евро(и на пазара и в супермаркетите). Благодаря ти, Таничка! И аз обичам да пътувам с теб! Поздрави!

      Изтриване