Страници

Критски дакос / Kritikos ntakos


К

ритски дакос е традиционно ястие от о.Крит, което аз все още не съм опитвала на местна почва:), но знае ли човек, някой ден, може би... Не мога да определя към коя точно група спада, тъй като наподобява нещо между салата и закуска. Състои се от хлебни сухари( традиционнте са кръгли, ечемичени), служещи за канапе, върху тях се поставят домати, сирене (Xynomizithra или Feta), зехтин, маслини и каперси. Различни овкусители, начин на подредба, естествено персонализирането е възможно. Моите дакоси направих с гръцки сухари, но не точно критски. Желателно е да са дебели, например като разполовен земел, или някакви малки багети.




Критски дакос/Κρητικός ντάκος/ Kritikos ntakos


Продукти:
сухари
зехтин
домати
натрошено сирене Фета
риган
сол
маслини
каперси



Начин на приготвяне на Критски дакос:
Сухарите се навлажняват/накисват за кратко във вода. Не се прекалява, защото на по-късен етап те ще абсобират също и зехтин.
Навлажнените сухари се поставят в чиния, върху тях се полива малко зехтин, разпределят се нарязани на ситно/едро домати(може белени или настъргани на ренде), поръсва се сол, сирене, риган и отново се полива малко зехтин. Поднасят се с маслини и каперси.




5 коментара:

  1. Кате,
    познавам гръцките дакоси, но и аз не съм ги опитвала на местна почва.Чудесно предястие или закуска за горещите летни дни.Да, специално за тези дакоси се прави ечемичен сухар.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Дори не бях чувала, интересно това с тези влажни сухари...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, имах удоволствието да ги ям в Ханя - Крит. Поднасят се като предястие и са различни от това, което сте описали. те са тежка и мазна храна. Общо взето критската храна е мазна и много засищаща. Дакосите бяха дебели филийки от франзела бял хляб, за секунда изпържени от двете страни в зехтин, върху тях слагат дебело парче тяхното много мазно козе сирене и нарязани на кубчета домати. Цялото това нещо е залято обилно със зехтин, та чак има локвичка от зехтина под всяко парче хляб. На финала е ръснато богато със сух риган. Черния пипер се добавя по желание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря, че се включихте с коментар, много ценя това, тъй като по този начин научаваме нови неща. Като цяло сте описали моята рецепта със сухар, сирене, домат, зехтин, риган, но в по-обилни количества, което е въпрос на вкус. Разбира се сиренето и домата как се нарязват е въпрос на предпочитания. Единствено виждам разлика в пърженето на сухара, което е новост за мен. Много интересно и за пръв път чувам, че се пържат в зехтин. Дори и сега, ми стана любопитно и разгледах няколко рецепти в гръцки сайтове и видеа, но в никоя нямаше тази операция. В гръцката кухня, както и във всяка друга има базови рецепти, но всеки ги пречупва през своя вкус.
      Поздрави!:)

      Изтриване
  4. Прекрасна закуска обяд вечеря
    Обожавам ги

    ОтговорИзтриване