Страници

Кабеляу ( треска ) на тиган с цветна гарнитура от зеленчуци


М

ного скоро есента ще започне да разкрива цветовете си. Навън ще става все по-колоритно, в чиниите ни също:). Приготвих тази рецепта още през пролетта, когато спанак и манголд имаше в изобилие, но багрите, които се получиха много ми напомняха за есента и отложих публикуването. Като цяло рецептата е класическа рецепта за риба на тиган, с богата гарнитура от зеленчуци, но все пак е идея за обяд или вечеря.




Треска на тиган с цветна гарнитура от зеленчуци / Kabeljau mit Gemüse




Продукти:
филе от риба треска
варени картофи
спанак
стъбла от манголд
чери домати
цветни моркови
чесън
копър
лимон
сол
зехтин



Спанака се почиства от изсъхнали и потъмнели листа, измива се много старателно, за да се отстранят всякакви пясъчинки др. Най- добре е измиването да става като голям съд се напълни с вода, листата се поставят в него и с ръка се раздвижват. Процедурата се повтаря няколко пъти с чиста вода. Отцеждат се. В голяма тенджера се налива вода, посолява се леко (напр. на 1 л вода - 1/4 ч.л. сол) и когато заври, в нея се пускат листата спанак. Варят се на умерена температура докато твърдите части също омекнат, като се внимава да не се преварят. Средно се сваряват за около 20 минути, но някои по-крехки видове може да е необходимо и по-малко време или дори само бланширане. (Могат да бъдат приготвени и на пара). Изваждат се, отцеждат се добре и се овкусяват с лимонов сок, зехтин, сол. Могат да се сервират топли или студени, но се овкусяват непосредствено преди поднасянето.
Стъблата от манголд, ако са големи се нарязват на две-три части. В тиган се загрява малко захтин и стъблата се задушават за около 5 минути, до омекване, като се обръщат от всички страни.
Сварените и обелени картофи се нарязват на средно големи кубчета. В тиган се загрява зехтин, добавят се 2-3 скилидки чесън и картофите. Запичат се до златисто от всички страни, като се разбъркват внимателно. Поръсват се със ситно нарязан копър.
Морковите се нарязват на тънки филийки по дължина с белачка за зеленчуци. Запичат се на тиган със зехтин, като според времето могат да бъдат като задушени или наподобяващи чипс.


Добре е рибата да е на филета (без кости), които могат да се нарежат на по-малки парчета. Малки стърчащи кости се отстраняват като се напипват с пръсти и се издърпват с пинцета. Филетата се натриват добре със зехтин, поръсват се с черен пипер и се пекат в предварително загрят тиган, с незалепващо покритие от двете страни(по желание тигана също може лек ода се намасли). Първо се поставят с кожата към тигана, по този начин тя става хрупкава. Когато рибата е готова може да се посоли и да се поръси допълнително с черен пипер и риган.


2 коментара:

  1. Какво прекрасно, колоритно и апетитно съчетание! Чудесно е, Кате❤️!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    първоначално помислих,че тази рецепта е от гръцката кухня, защото там много се използва именно тази риба.Чудесно , много цветно и красиво предложение за настъпващата златна есен.Получило се е прекрасно с манголд, използвам именно него за много ястия, салати , разаядки и сармички.
    Поздрав сърдечен и лека седмица !

    ОтговорИзтриване