Страници

Суджукакя / Soutzoukakia /Σουτζουκάκια


Т

ази рецепта се внася в Гърция от Смирна (Измир) в началото на 20 век. Ястието представлява малки продълговати кюфтенца, приготвени от говежда или телешка кайма, с канела, кимион и чесън, сервирани в доматен сос и гарнитура от пилаф или картофено пюре. Известни са и като Кюфтенцата от Смирна. Разгледах няколко рецепти във видео канала Ю-туб и в гръцки сайтове. Това, което мога да обобщя е, че кюфтенцата като всички кюфтета по света могат да се приготвят по различен начин, но най-характерно за тях е, тъй като идват от Измир -каймата да е телешка или говежда и подправките, които споменах по-горе. Могат да се приготвят на фурна, или в тиган, като най-популярният метод е този, който споделям тук:





Продукти:
кюфтенца:
400 гр кайма(по възможност телешка или говежда)
2 скилидки чесън
1 яйце
1/2 ч.л. кимион
щипка канела
*1/2 ч.ч. галета
сол
черен пипер
1-2 с.л. червено вино
2 с.л. зехтин за каймата + допълнително за пържене

сос:
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, на ситно
1 ч.л. доматено пюре
2 ч.ч. пасирани домати
1/2 ч.ч. червено вино или вода
щипка захар
сол
черен пипер
1/2 ч.л. кимион млян
1 дафинов лист
зехтин

Начин на приготвяне на Суджукакя:
*Може да се използват по-малко галета зависимост от големината на яйцето, от сочността на каймата. Добре е да не се добавят наведнъж, а да се прецени.
Продуктите се смесват добре, сместа се поставя в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да престои в хладилник за 1 час. Каймата се изважда, от нея се оформят продълговати кюфтенца, овалват се леко в брашно и се пържат в тиган със загрят зехтин(количеството на зехтина е като за пържене на класически кюфтета). Изваждат се.
В тиган се загрява малко зехтин, добавят се лука и чесъна и се задушават до омекване. Добавят се останалите продукти, разбърква се добре и се вари до сгъстяване. Добавят се кюфтетата, разбъркват се и ястието се вари на слаб котлон за десетина минути, като внимателно се разбърква, за да може кюфтенцата хубаво да поемат от соса. Поднасят се с гарнитура от ориз, картофено пюре или пържени картофи.




1 коментар:

  1. Чудесно ястие Кате.В Гърция традиционна подправка е канелата .Тя се добавя към кайма, към постни сармички и други ястия или десерти.Това е много хубаво особено за хора, имащи проблеми със сърцето или кръвното - канелата регулира кръвното налягане.
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване