Страници

Сирене Саганаки / Saganaki


С

аганаки са ястия от гръцката кухня, обединени заради начина по който се приготвят. Саганаки всъщност е умалителното на "сагани"- тиган с две дръжки.  Думата идва от турската "сахан". Най-известно от тези ястия е Сирене Саганаки - Сирене на тиганче. Приготвя се като порционирани парчета сирене се потапят последователно в брашно и вода и се (запичат) до разтопяване в тиган със зехтин. Най-подходящи са Кефалотири, Халуми, Гравиера, Касери. Приготвих моето Сирене Саганаки с Кефалотири. Точно в тази рецепта не бих могла да препоръчам с какво да се замени, тъй като Кефалотири е сирене със свой собствен вкус и структура, но наподобява сирене Пекорино. Традиционно се сервира с черен пипер, лимон и салата, но доста често се поднасят и версии със сладко и ядки. Други известни ястия Саганаки са Скариди и Миди, които се приготвят с доматен сос и Фета.






Сирене Саганаки / Saganaki / ΣΑΓΑΝΑΚΙ


За всяка порция са необходими:
*Плочка сирене Кефалотири
брашно
вода
1-2 с.л. зехтин
малък тиган



*Дебелината на плочката сирене трябва да е около 1 см- 1 и 1/2 см.

Начин на приготвяне:
В малък тиган се загрява зехтина. Сиренето се потапя във вода, след което в брашно( много добре, така, че да няма непокрити ръбчета и стени). В някои рецепти се прави веднъж, в други два пъти( двойна панировка). Моето сирене потопих два пъти последоватлено: вода-брашно-вода-брашно.
Сиренето се поставя в загрятия зехтин и се пече на силна степен на котлона, за около 1-2 минути от всяка страна. Обръща се внимателно с лопатка. Изважда се и се поднася с лимон, черен пипер и салата или със сладко( това е от зелени смокини, което си купих от Кавала).




4 коментара:

  1. еха, чудесно предложение, Кате! И изглежда страхотно! А по някакво съвпадение имам и кефалотири, и сладко о зелени смокини :) Познай как ще си поглезя стомахчето утре вечер.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък с теб чудесно се допълваме:), все едно сме се наговорили:). Прегръдки, Пеп!

      Изтриване
  2. Ах, Кате, пак ме изненадваш много приятно и изкушаващо❤️. Прекрасно сирене саганаки, прелест е! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Гърците не правят като нашата панировка Кате.При тях винаги готвенето е по - просто, но пък винаги вкусно.Чудесно сирене се е получило.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване