Страници

Пълнозърнест и класически тиквен пай


Докато децата ми бяха малки, Хелоуин бе повод да се забавляваме, маскираме и естествено да приготвя нещо по-интересно за хапване. Бисквитки, пайове, чийзкейк, нещо с тиква, нещо във формата на духчета, прилепи и тематични. Все пак детските филмчета, които гледахме бяха пълни с интересни кадри от Хелоуин. Изработвахме декорации, планирахме партита, децата правеха своите тиквени фенери и всъщност този ден се изпълваше с приятни занимания и веселба. Като кулинар ме привлича възможността да приготвя нещо различно за хапване и празниците са идеален повод за това. Децата ми вече са големи и все пак оставихме за 31 октомври сезонният тиквен пай. Всяка година го приготвям по една и съща рецепта, която съм споделяла. Този път направих една класическа версия, но в два варианта: Пълнозърнест и с бяло брашно. Пълнозърнестият се получи чудесен, дори и в неговата кора се образуваха характерните за добрият пай слоеве.



Тиквен пай

За паят се спрях на тестото на Йоана “Кулинарно в кухнята с Йоана”. Препоръчвам да прочете нейната публикация, в която е вложила страшно много труд. За мен тази публикация е като кулинарен курс и съм ѝ много благодарна за това, че я споделя с всички нас, без да пести тънкости и подробности. И макар между съставките на тестото за този пай и онзи, който съм правила преди години да няма разлика, то в крайният резултат те се виждат. Не, че онзи пай не е вкусен, толкова години си го хапваме с наслада, но този тук е нещо различно, при него кората стои на слоеве, по-хрупкава е и всичко това се получава заради няколко трика в самото приготвяне. Досега винаги съм смятала, че като се меси тесто за пай, трябва да е хомогенно. Грешка! Но всички тези подробности както написах и по-горе може да прочетете в блога на Йоана.


Продукти:
*за 1 пай и форма с диаметър 20 см
тесто за пай:
180 гр брашно( пълнозърнесто или бяло тип 480)
1/4 ч.л. сол
100 гр студено масло
75 мл ледена вода

плънка за пай:
250 гр печена тиква
2 с.л. кафява захар( може да се удвои)
1 ч.л. бурбонска ванилова захар
1 пълна ч.л. смес от подправки по избор: канела, индийско орехче, сух джинджифил)
125 мл студена млечна сметана
2 малки яйца


Начин на приготвяне на тесто за пай:
Всички продукти трябва да са студени!
Брашното се пресява в купа и към него се добавя солта, разбърква се. Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета, с размер на бадем. Много бързо с вилица започва да се мачка, като целта не е да се получи еднородно тесто, а просто маслото да стане на по-малки късчета, обвити в брашно. След като кубчетата масло са намалили размера си наполовина, се налива водата по цялата повърхност и веднага с вилицата се намачква. Към този момент всичко прилича по-скоро на някакви едри парцали( като тези остатъци, които се получават когато месим тесто). С ръка започваме да събираме тези едри маслени трохи на топка. Ако по някаква случайност е невъзможно, то може да се добави много малко 1 ч.л. вода например. Досега при мен по тази рецепта количествата винаги са били точно такива, но зависимост от вида на брашното може и да има разлика.



Когато тестото се събере на топка( без да се руши), се поставя върху стреч фолио, притиска се да образува дебел диск, завива се добре със стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 час. (през това време може да се опече тиквата).
Когато тестото се охлади се изважда, фолиото се отстранява и тестото се разточва на набрашнен плот на кора с дебелина 4 мм и разбира се размер, достатъчен за да покрие дъното и стените на формата. В случай, че е много твърдо, може да се изчака няколко минути. Кората се пренася в тава, застлана с хартия за печене. Това може да стане като хартията за печене се постави върху тестото, и след това бързо се обърне и пренесе в тавата. Друг вариант е като кората се навие около точилката и след това се развие върху хартията за печене. Кората се покрива плътно със стреч фолио и заедно с тавата се прибира в хладилник за един час.
Фурната се включва да загрява на 190 градуса(пека без вентилатор). Тавата се изважда от хладилника, кората се надупчва на няколко места с вилица. Добре е да се поставят някакви тежести при печенето, като върху кората се поставя хартия за печене и се запълва със стар боб или специални керамични топчета за печене. На моите кори не поставих такива, тъй като не разполагах в момента с никое от двете:). Кората се пече за общо 25 минути, като ако се използват тежести, на десетата минута се отстраняват. Кората се изважда и се оставя да се охлажда в тавата.

Приготвяне на плънка за тиквен пай:
Тиквата се пасира. Към нея се добавят захарта, ваниловата захар и подправките, разбърква се добре. Ако тиквата е гореща захарта ще се разтопи, но ако е охладена ще се наложи да се загрее слабо, за да се разтопи захарта. Налива се студената сметана и се разбърква. Яйцата се разбиват леко с вилица и се добавят към сместа. Разбърква се до хомогенност.

Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Когато фурната загрее, плънката се изсипва върху кората и веднага се поставя във фурната на средна скара. Пече се за 50 минути( до готовност). Фурната се изключва, вратата на фурната се отваря и паят остава вътре докато започне леко да се охлажда. Изважда се и може да се остави да се охлади добре в хладилник, или пък да се консумира приятно топъл, като се поднася с разбита сметана или топка сладолед, по желание се поръсва с пудра захар или декорира с листенца и фигурки, които може да се изпекат от остатъците от тестото за пай.




Печена тиква

Не мисля, че има нужда от рецепта, но все пак. Има няколко начина:
-Тиквата се разрязва, отстраняват се семките, бели се и се нарязва на малки кубчета, като локумчета. Подреждат се в тава, върху хартия за печене.
-Тиквата се реже на резени и се пече или с кората, или без.
Зависимост от сорта на тиквата, времето за печене е различно, но средно между 40 минути и 1 час са достатъчни, за да омекне. Тази е хокайдо, изпечена на резени за 1 час в предварително загрята на 180 градуса.


Споменах ли за кората…



9 коментара:

  1. Много оранжево е при теб! Дано си изкарала един хубав Хелоуин! Паят е с много есенни цветове, тъкмо за сезона! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, заради черният цвят, оранжевото някак изпъкна:), иначе не празнуваме Хелоуин по някакъв специален начин. Когато децата бяха малки по-скоро се забавлявахме с маски, тематични бисквитки, такива неща, за настроение. Сега сме само на пай, и някой тиквен фенер, като декорация. Такива изработвахме и ние като деца, но тогава Хелоуин не ни беше познат. За повечето малки деца, а и тийн, заради филмчетата, които гледат този празник е интересен. За мен също, но без онези храни, които не смея да приближа, камо ли да опитам или пък супер страховитите маски:))). Поздрави, Дени!

      Изтриване
  2. Ех Кате, искам първо да ти благодаря за прекрасните пожелания които отправи към мен, по случай рождения ми ден. Радвам се много че пусна тази рецепта,обичам много тиквен пай.И тиква като цяло. Вчера правих шоколадов чийзкейк. Твоя определено е бил много-вкусен и сполучлив. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, та нали за това са приятелствата, да се вдъхновяваме взаимно и празнуваме заедно. Та как няма да те поздравя за този специален празник?! какво от това, че се познаваме само виртуално, добрите хора си личат. А колкото до чийзкейка ти, сигурна съм, че е много вкусен. Вкъщи също тиквата присъства често на трапезата, правя супи, основни, гарнитури, пюрета, десерти, всичко с нея:). Поздрави!

      Изтриване
  3. Пайчето е страхотно, а коричката: уха! Обожавам оранжевия цвят и не мога да се наситя на тези снимки! А най-прекрасна е тази с "вещицата"! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Наистина този пай и ябълковият от Димитровден, който още не съм споделила :), се получиха много добре. Разбира се всичко това е благодарение на тънкостите, които Йоана е описала в своята рецепта за тестото и се радвам, че попаднах на нея. Не че старият ми пай беше лош, но този тук е различен. А колкото до вещицата:), може да се пускам понякога така, да всявам респект:))). Поздрави!

      Изтриване
  4. Кате,
    не съм правила пай с тиква, но с ябълки редовно правя.Този пай е толкова неситен с цветове,че ми се прииска да го направя именно с тиква.Да, така се прави тестото, маслено е.Чудесно предложение през есента да използваме именно тиквата - тази диетична и красива храна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Сигурна съм, че ще ти хареса! Това, което ми допада е, че кората е без захар, а в плънката може да се добавя по избор, аз например сложих само 2 лъжици, така, че за хората, които се опитват да редуцират консумацията на захар, рецептата е чудесна. От години дойде ли есента, тиквата е, сред първите гости на трапезата ни и в сладък и в солен вариант. Поздрави!

      Изтриване